Nick Jonas

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Nick Jonas
Nick Jonas - Kingdom Premiere Oct 2014 (cropped) (cropped).jpg
Nick Jonas 2014.
Födelsenamn Nicholas Jerry Jonas
Född 16 september 1992 (22 år)
Bakgrund USA Dallas, Texas, USA
Genre(r) Pop
Instrument Sång, gitarr, piano, trummor
År som aktiva 1998 -
Skivbolag Hollywood Records
Artistsamarbeten Jonas Brothers
Miley Cyrus
Demi Lovato
Selena Gomez
Common
Webbplats Jonas Brothers hemsida

Nicholas "Nick" Jerry Jonas, född 16 september 1992 i Dallas, Texas, USA, är en av medlemmarna i det framgångsrika bandet Jonas Brothers, som även består av hans två äldre bröder Kevin och Joe. Det var först inte tänkt att de skulle bli ett band, det var inte förrän Nick skulle spela in sin debutskiva som skivbolaget fick reda på att Nick och hans bröder skrev och sjöng ihop, och skivbolaget tyckte då att de skulle bilda ett band istället för Nicks solo. Första låten de spelade in som band var Please be Mine. 2010 formade han bandet Nick Jonas & The Administration. Han har varit tillsammans med både Miley Cyrus och Selena Gomez.

Han spelar just nu en av huvudkaraktärerna i DirectTVs drama serie Kingdom som hade premiär i Sverige januari 2014

Bakgrund[redigera | redigera wikitext]

Nick Jonas föddes i Dallas, Texas, son till Denise, en tidigare teckenspråkslärare och sångerska, och Paul Kevin Jonas Sr, låtskrivare, musiker och tidigare pastor i en pingstkyrka. Han växte upp i Wyckoff, New Jersey och blev hemskolad av sin mor. Han gick ut high school 2009, två år tidigare än i vanliga fall.

Nick och hans bröder är av irländsk, italiensk och tysk härkomst.

Han diagnostiserades med typ 1-diabetes vid 13 års ålder och bär en insulinpump som hjälper honom hantera sin diabetes. Tillsammans med sina bröder har han utvecklat Change for the Children Foundation, som är en insamlingsfond för barn med allvarliga sjukdomar, i behov av hjälp. Där har han även partnerskap med fem olika välgörenhetsorganisationer vilkas mål är att samla in pengar och öka medvetenheten om diabetes. Han har också utvecklat en informationskampanj med Washington Nationals för att stödja diabetesvården på Children's National Medical Center i Washington, DC.

Skådespeleri[redigera | redigera wikitext]

Broadway[redigera | redigera wikitext]

Nicks karriär startade när han upptäcktes av en professionell show business manager vid 6 års ålder i en frisersalong medan hans mor klipptes. Vid 7 års ålder började han spela på Broadway. Han har medverkat i flera pjäser, inklusive A Christmas Carol (2000 som Tiny Tim och Joakim klockan åtta), Annie Get Your Gun (2001 som Little Jake), Skönheten och odjuret (2002 som Chip) och Les Misérables (2003 som Gavroche). Efter att Les Misérables slutat spelas uppträdde han i The Sound of Music (som Kurt) på Papper Mill Playhouse, som är en regionalteater i New Jersey, Millburm, där en hel del andra skådespelare också arbetat.

2010 återvände han till Broadway och tog över rollen som Pierpont Finch i How To Succeed In Business Without Really Trying efter Darren Criss och Daniel Radcliffe.

Television[redigera | redigera wikitext]

Den 17 augusti 2007 var Nick, tillsammans med sina bröder, med som en stjärngäst i ett avsnitt av Hannah Montana. Avsnittet debuterade tillsammans med High School Musical 2 och en tjuvtitt på nya Disney Channel serien Phineas och Ferb. (Avsnittet bröt grundläggande kabel poster med ett rekord 10,7 miljoner tittare, som senare blev ett rekord på Disney channel)

Nick och hans bröder, Joe och Kevin, filmade en Disney Channel Original Movie kallad Camp Rock där de spelar ett band som heter "Connect 3." Joe spelar den manliga huvudrollen, sångaren "Shane Gray", Nick spelar rollen som "Nate", gitarrist i bandet, och Kevin spelar rollen som "Jason" även han gitarrist. Ett soundtrack till filmen släpptes den 17 juni 2008. Filmen hade premiär den 20 juni 2008 i USA på Disney Channel.

I oktober 2009 spelades uppföljaren Camp Rock 2: The Final Jam in på samma plats i Kanada, och hade premiär 3 september 2010.

Disney Channel har även visat en rad mini-serier med Jonas-bröderna, Jonas Brothers: Living the Dream, som hade premiär på Disney Channel i USA den 16 maj 2008. Serien, som visades fram till 5 september 2008, dokumenterade brödernas liv på deras "Look Me In The Eyes"-turné. Det blev totalt 14 avsnitt, de går även på svenska Disney channel.

Han och hans bröder har nu sin egen tv-serie JONASDisney Channel, som handlar om bröderna Lucas, ett popband som försöker balansera livet som skolelever och rockstjärnor. Den hade premiär i USA 2 maj 2009, och i Sverige den 2 oktober 2009.

20 juni 2010 hade säsong 2 av serien JONAS L.A premiär. Serien utspelar sig nu i deras sommarhus i L.A (Los Angeles) där de njuter av sommarlovet med sina vänner samtidigt som de försöker hantera romanser, dramatik och att uppnå nya mål.

Nick, och resten av Jonas Brothers var med som gästartister på Miley Cyrus turné : Hannah Montana & Miley Cyrus: Best of both Worlds tour, som senare även blev en konsert-dvd. Jonas brothers har själva gjort en egen konsert-dvd, Jonas Brothers: The 3d Concert experience som kom upp på bio i USA den 27 februari, och kom ut på Disney dvd den 31 juni. Även den kommer till Sverige i oktober.

Solokarriär[redigera | redigera wikitext]

2002 under uppträdande i Skönheten och Odjuret, där Nick hade skrivit en låt med sin far kallad "Joy to the World (A Christmas Prayer). "Efter att ha utfört sången från Skönheten och Odjuret sjöng Nick låten på 2002 års årliga Broadway "Equity Fights Aids" album, Broadways största gåvor: Carols efter ett botemedel, Vol. 4. I november 2003 fick INO Records ett demoexemplar av "Joy To The World (A Christmas Prayer)." De släppte låten till kristen radio, där det snabbt blev populärt på skiva & Radio. Medan Nick jobbade på sitt soloprojekt, följde Joe i hans fotspår till Broadway, och uppträdde i Baz Lurhmanns produktion av La Bohème.

September 2004 fick ledningen för Columbia Records reda på Nicks song. Nick var snart gemensamt undertecknad att INO Records och Columbia Records och släppte singeln "Dear God". En andra singel, "Joy to the World (A Christmas Prayer)" (en soloinspelning), släpptes den 16 november. Den var tänkt att följas av ett släpp av det självbetitlade soloalbumet Nicholas Jonas, men albumet hade skjutits upp, det gjorde däremot få en begränsad utgåva. På albumet finns flera låtar som Jonas Brothers senare placerade på sina senare album, bland annat When you Look me in the Eyes, Please be mine & Time for me to Fly. Här är hela albumets låtar:

 1. "Dear God" – 3:21
 2. "Time for Me to Fly" – 3:31
 3. "Appreciate" – 3:08
 4. "When You Look Me in the Eyes" – 4:01
 5. "Higher Love" – 3:54
 6. "Please Be Mine" – 4:21
 7. "I Will Be the Light" – 4:16
 8. "Don't Walk Away" – 3:35
 9. "Joy to the World (A Christmas Prayer)" – 3:58
 10. "Crazy Kind of Crush on You" – 2:54
 11. "Wrong Again" – 3:55

2 februari 2010 släppte Nick ett soloalbum Who I Am (som alltså inte inkluderar Joe och Kevin). Nick Jonas and the Administration heter bandet han spelade in skivan med, som fick namnet efter Nicks intresse för politik. I början av december 2009 släpptes första singeln Who I Am. Under en veckas ledighet åkte Nick till Nashville och spelade in albumet på 8 dagar. Anledningen till att han gjorde en egen skiva är att han har skrivit flera låtar som inte nödvändigtvis passade för Jonas Brothers. Han var noga med att påpeka att Jonas Brothers inte hade splittrats, utan att detta bara var något han alltid velat göra och att han fick sina bröders fulla stöd.

I början av januari 2010 åkte Nick på turné med Nick Jonas and The Administration i USA. Hans bröder Joe och Kevin var gästartister under att antal shower.

Nick har även "återvänt" till Broadway 2010 i juni för att spela Marius i musikalen Les Miserables i London. Premiärföreställningen var den 21 juni då han fick stående ovationer. Han ska spela i ca 3 veckor för att sedan gå på turné med Jonas Brothers med Demi Lovato och gänget från Camp Rock 2 som gästartister. Därefter återkommer han till London den 3 oktober för att återigen spela Marius för att fira 25-årsjubileet av musikalen på den stora arenan O2.

Filmografi[redigera | redigera wikitext]

Film
År Film Roll Övrigt
2008 Best of Both Worlds Concert Sig själv 3D Konsert film
Camp Rock Nate Gjord för TV
2009 Jonas Brothers: The 3D Concert Experience Sig själv 3D Concert film
Band in a Bus Sig själv Reality DVD
Natt på museet 2 Cherub Film
2010 Camp Rock 2: The Final Jam Nate Gjord för TV
Les Miserables In Concert: The 25th Anniversary Marius Pontmercy Begränsad biopremiär; Släppt på DVD och Blu-ray i Storbritannien 29 November, 2010
TV Serier
År Titel Roll Över
2007 Hannah Montana Sig själv "Me and Mr. Jonas and Mr. Jonas and Mr. Jonas" (Säsong 2, avsnitt 16)
2008, 2010 Jonas Brothers: Living the Dream Sig själv Realityserie
2009–2010 Jonas L.A. Nick Lucas Disney Channel Original Serie
2011 Mr. Sunshine Eli White
Gästframträdanden
År Titel Roll Övrigt
2008 Disney Channel Games 2008 Sig själv Tredje årliga upplagan
Studio DC: Almost Live Sig själv Andra showen
Extreme Home Makeover Sig själv "The Akers Family" (Säsong 6, avsnitt 2)
Disney Channel's Totally New Year 2008 Sig själv Disney Channel special nyårs event
2009 Saturday Night Live Sig själv 14 Februari, 2009 avsnitt
The Grammy Nominations Concert Live! Sig själv 2 December, 2009 avsnitt
2010 Live with Regis and Kelly Sig själv (Co-Värd) 8 Januari, 2010 avsnitt
Minute to Win It Sig själv 12 Maj, 2010 avsnitt
I Get That a Lot Sig själv 19 Maj, 2010 avsnitt
Extreme Home Makeover Sig själv "The Heathcock Family" (Säsong 7, avsnitt 17)
2011 Rachel Ray Show Sig själv 15 februari 2011 avsnitt

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]