Nickelodeon

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Nickelodeon
Nickelodeon
Lanserad 1977 (som "Pinwheel" fram till 1979)
Ägare Viacom
Tittarandel 1,1% (November 2008, MMS)
Huvudkontor New York
Systerkanaler Nick Jr
Webbplats Officiell webbplats
Tillgänglighet
Marksänd TV
Boxer Kanal 30​
Satellit-TV
Canal Digital Kanal 64​
Viasat Kanal 22 (Inte HDabonnemang.)​
Kabel-TV
Canal Digital
Com Hem Kanal 152​
Tele2 Kanal 96​
IPTV
Bredbandsbolaget
Canal Digital Kanal 94​
FastTV Kanal 24​
Telia Digital-TV Kanal 80​

Nickelodeon är en ursprungligen amerikansk TV-kanal för barn och familj, främst riktad till barn i åldrarna 2-18 år. Den amerikanska originalkanalen som sänder dygnet runt vänder sig dock till en bredare familjepublik under kvällstid då den går under namnet Nick-at-Nite. I bland annat USA och Storbritannien har Nickelodeon ett gäng med systerkanaler som Nicktoons, nick Jr och Nick 2.

Nickelodens sändningar finansieras genom reklam och pengar från distributions- och abonnemangsavgifter. Skandinavien är den enda marknaden där Nickelodeons kanaler inte sänder dygnet runt. I Sverige sänder kanalen främst via olika digitala plattformar med sändningstider kl 05.00 - 21.00. Från årsskiftet 2008-2009 till november 2013 delade kanalen teknisk kapacitet med den svenska versionen av Comedy Central som startade sina sändningar kl 19.00. I november 2013 utökades sändningstiden fram till kl 21.00 alla dagar i veckan samtidigt som Comedy central började sända dygnet runt. Den 1 oktober 2010 lanserades systerkanalen Nick Jr. i Sverige. 1 februari lanserades Nicktoons i sverige i samarbete med Viasat. Från 1 oktober 2015 förlängde Nickelodeon sina sändningstider till kl 22.00.

Sändningar i HD[redigera | redigera wikitext]

Nickelodeon var den första barnkanalen på den svenska marknaden att sända program i HD, detta via kanalen MTVNHD som står för MTV Nickelodeon High-Definition, som 2008-2011 finns i Sverige och Europa. Kanalen är numera ombrandad som MTV Live HD och Nickelodeons program har utgått. I Danmark sänds den lokala versionen av Nickelodeon även i HD hos flera operatörer. Nickelodeon ingår tillsammans med kanaler som MTV-kanalerna och Comedy Central i Viacom.

Historia[redigera | redigera wikitext]

Nickelodeons tidigare logotyp från 1981-1997

Nickelodeon startade i USA den 1 april 1979 under namnet Pinwheel, men bytte namn till Nickelodeon 1981. Namnet Nickelodeon kommer ursprungligen från en kedja med stumfilmsbiografer i USA som var verksam ca 1905-1915. Namnet finns också med i texten till Teresa Brewers jättehit Music! Music! Music! från 1949 och där tycks det syfta på någon form av jukebox. Nickelodeon har emellertid aldrig varit ett varumärke för jukeboxar. I USA är kanalen sedan årtionden en av de största kabelkanalerna och dessutom störst på barnprogram bland samtliga tv-bolag i landet. I hemlandet sänder Nickelodeon även ett programblock på det marksända tv-nätverket CBS. På kvällar och nätter byter amerikanska Nickelodeon namn till nick-at-Nite och sänder klassiska tv-serier för hela familjen. Kvällssändningarna blev så pass populära att de till slut expanderade till en egen kanal med namnet TV Land. I USA har Nickelodeon även spinn off-kanalerna Nicktoons, Nick Jr., Teennick och Nick at Nite.

Sändningsstart i Europa[redigera | redigera wikitext]

Den 1 september 1993 startades Storbritanniens version Nickelodeon UK som blev den första i Europa. Sedan följde en pan-europeisk engelskspråkig version av kanalen utan reklam. 1996 inleddes sändningarna i Sverige dagligen mellan kl 06.00 och 13.00 och man delade kanalplats med dåvarande ZTV. På vissa marknader har Nickelodeon spin off-kanaler som vänder sig till ungefär samma målgrupp. Några av dessa kanaler sänds även i versioner utanför USA, till exempel i Storbritannien där antalet Nick-brandade kanaler 2010 uppgår till fem. I Sverige lanserades den första systerkanalen Nick Jr 2010.

Distribution[redigera | redigera wikitext]

Nickelodeon distribueras av samtliga större operatörer i Sverige, som till exempel Com Hem, Boxer, Canal Digital, Viasat, Telia och Tele2Vision. Nick jr är tillgänglig hos ett urval av operatörerna.

Nickelodeons program[redigera | redigera wikitext]

Bland Nickelodeons mest populära program märks Fairly Odd Parents, Svampbob Fyrkant, Dora utforskaren och 2012 års Turtlesserie.[1] Alla dessa kommer från amerikanska Nickeloden men visas även i Sverige. Flera av dessa serier har även köpts in och sänts av TV4 och SVT i deras respektive barnblock.

Spin off-kanaler[redigera | redigera wikitext]

Kanaler ägda av MTV Networks vars innehåll spinner vidare på det som visas i huvudkanalen.

Källor[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ Erika Hallhagen (3 november 2012). ”Ninja Turtles fyller 30 – blir barn igen”. Svenska dagbladet. http://www.svd.se/ninja-turtles-fyller-30--blir-barn-igen. Läst 16 juli 2015. 

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]