Nickelodeon

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Nickelodeon
Nickelodeon
Lanserad 1977 (som "Pinwheel" fram till 1979)
Ägare Viacom
Tittarandel 1,1% (November 2008, MMS)
Systerkanaler Nick Jr
Tillgänglighet
Marksänd TV
Boxer Kanal 30​
Satellit-TV
Canal Digital Kanal 94​
Viasat Kanal 22 (Inte HDabonnemang.)​
Kabel-TV
Canal Digital
Com Hem Kanal 152​
Tele2 Kanal 96​
IPTV
Bredbandsbolaget
Canal Digital Kanal 94​
FastTV Kanal 24​
Telia Digital-TV Kanal 80​

Nickelodeon är en ursprungligen amerikansk TV-kanal för barn och familj, främst riktad till barn i åldrarna 2-18 år. Den amerikanska originalkanalen som sänder dygnet runt vänder sig dock till en bredare familjepublik under kvällstid då den går under namnet Nick-at-Nite. I bland annat USA och Storbritannien har Nickelodeon ett gäng med systerkanaler som Nicktoons, nick Jr och Nick 2.

Nickelodens sändningar finansieras genom reklam och pengar från distributions- och abonnemangsavgifter. Skandinavien är den enda marknaden där Nickelodeons kanaler inte sänder dygnet runt. I Sverige sänder kanalen främst via olika digitala plattformar med sändningstider kl 05.00 - 21.00. Från årsskiftet 2008-2009 till november 2013 delade kanalen teknisk kapacitet med den svenska versionen av Comedy Central som startade sina sändningar kl 19.00. I november 2013 utökades sändningstiden fram till kl 21.00 alla dagar i veckan samtidigt som Comedy central började sända dygnet runt. Den 1 oktober 2010 lanserades systerkanalen Nick Jr. i Sverige.

Sändningar i HD[redigera | redigera wikitext]

Nickelodeon var den första barnkanalen på den svenska marknaden att sända program i HD, detta via kanalen MTVNHD som står för MTV Nickelodeon High-Definition, som 2008-2011 finns i Sverige och Europa. Kanalen är numera ombrandad som MTV Live HD och Nickelodeons program har utgått. I Danmark sänds den lokala versionen av Nickelodeon även i HD hos flera operatörer. Nickelodeon ingår tillsammans med kanaler som MTV-kanalerna och Comedy Central i Viacom.

Historia[redigera | redigera wikitext]

Nickelodeons tidigare logotyp från 1981-1997

Nickelodeon startade i USA den 1 april 1979 under namnet Pinwheel, men bytte namn till Nickelodeon 1981. I USA är kanalen sedan årtionden en av de största kabelkanalerna och dessutom störst på barnprogram bland samtliga tv-bolag i landet. I hemlandet sänder Nickelodeon även ett programblock på det marksända tv-nätverket CBS. På kvällar och nätter byter amerikanska Nickelodeon namn till nick-at-Nite och sänder klassiska tv-serier för hela familjen. Kvällssändningarna blev så pass populära att de till slut expanderade till en egen kanal med namnet TV Land. I USA har Nickelodeon även spinn off-kanalerna Nicktoons, Nick Jr., Tennick, Nick@nite.

Sändningsstart i Europa[redigera | redigera wikitext]

Den 1 september 1993 startades Storbritanniens version Nickelodeon UK som blev den första i Europa. Sedan följde en pan-europeisk engelskspråkig version av kanalen utan reklam. 1996 inleddes sändningarna i Sverige dagligen mellan kl 06.00 och 13.00 och man delade kanalplats med dåvarande ZTV. På vissa marknader har Nickelodeon spin off-kanaler som vänder sig till ungefär samma målgrupp. Några av dessa kanaler sänds även i versioner utanför USA, till exempel i Storbritannien där antalet Nick-brandade kanaler 2010 uppgår till fem. I Sverige lanserades den första systerkanalen Nick Jr 2010.

Lansering i Sverige[redigera | redigera wikitext]

Nickelodeons tidigare logotyp från 1997-2009.

Nickelodeon finns sedan 1994 även i en svensk och senare skandinavisk version. Den svenska versionen sänder dock inte dygnet runt, vilket kanalen gör utanför Norden, utan enbart under dagtid, kl 05.00 - 21.00. Vid slutet av 1990-talet började Nickelodeon, som tidigare hade delat kanalplats med ZTV, att sända på TV6 kanalplats under dagtid. Under sommaren 2008 utökades sändningarna med två timmar till kl 05.00 - 19.00 samtidigt som kanalen började sända reklam. I november 2013 började man sända fram till kl 21.00. Från årsskiftet 2008-2009 till november 2013 delade Nickelodeon kanalplats med svenska Comedy Central.

De flesta av programmen som visas i Sverige är originalproduktioner från amerikanska Nickelodeon som har dubbats till svenska. Den svenska versionen var från början, till skillnad från de amerikanska och brittiska, helt reklamfri och finansierades helt på intäkter från abonnemang. I Sverige visas Nicktoons inte som egen kanal, istället finns varumärket som programblock i huvudkanalen. Den 1 oktober 2010 lanserades systerkanalen Nick Jr. i Sverige. Nickelodeon var den första barnkanalen på den svenska marknaden som sände program i HD. Sändningarna skedde via kanalen MTVNHD som 2008 - 2011 fnns i Sverige och Europa.

Distribution[redigera | redigera wikitext]

Nickelodeon distribueras av samtliga större operatörer i Sverige, som till exempel Com Hem, Boxer, Canal Digital, Viasat, Telia och Tele2Vision. Nick jr är tillgänglig hos ett urval av operatörerna.

Nickelodeons program[redigera | redigera wikitext]

Bland Nickelodeons mest populära program märks Fairly Odd Parents, Svampbob Fyrkant, Dora utforskaren. Alla dessa kommer från amerikanska Nickeloden men visas även i Sverige. Flera av dessa serier har även köpts in och sänts av TV4 och SVT i deras respektive barnblock.

Spin off-kanaler[redigera | redigera wikitext]

Kanaler ägda av MTV Networks vars innehåll spinner vidare på det som visas i huvudkanalen.

  • Nicktoons bland annat USA och UK
  • Nick@Nite bland annat USA och UK
  • Teennick enbart USA
  • NickJr. lanserades i Sverige den 1 oktober 2010

Källor[redigera | redigera wikitext]


Externa länkar[redigera | redigera wikitext]