Niclas Malmberg

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Niclas Malmberg


Kommunalråd
Ämbetsperiod
2002–2010

Riksdagsledamot
Ämbetsperiod
2014–2018

Född 4 maj 1970 (49 år)
Nationalitet Svensk
Politiskt parti Miljöpartiet

Niclas Fredrik Olof Malmberg, född 4 maj 1970, är en svensk politiker, som 2014-2018 var riksdagsledamot och kultur- och mediepolitisk talesperson för Miljöpartiet och ledamot i riksdagens kulturutskott.

Biografi[redigera | redigera wikitext]

Malmberg har examen som vetenskapsjournalist från JMK, och har bland annat arbetat som redaktör på Östhammars nyheter och Uppsala fria tidning. Under åren 1995-1997 var Malmberg sammankallande i Grön Ungdoms förbundsstyrelse.

Han var kommunalråd i Uppsala mellan 2002 och 2010 för Miljöpartiet. Sedan 2007 är Malmberg ledamot i Förvaltningsstiftelsen för Sveriges Radio, Sveriges Television och Utbildningsradion[1], och sedan 2009 ledamot i Presstödsnämnden och var också ledamot av statliga utredningen om presstöd, Mångfald och Räckvidd, samt i Mediegrundlagskommiten, vilken överlämnade utredningen "Ändrade mediegrundlagar" till regeringen september 2016. Sedan 2013 är han styrelseledamot i Sveriges vindkraftskooperativ[2] och sedan 2017 ledamot av Public service-utredningen.

Sedan 2016 är Malmberg ordförande för Miljöpartiet i Uppsala län. I valet 2018 var Malmberg nominerad för omval till riksdagen, men förlorade sin plats när tvåan på valsedeln, Maria Gardfjell, blev personvald. Gardfjell var också den som 2010 efterträdde Malmberg som kommunalråd.

Han har också verkat som redaktör och skribent, bland annat skrivit en lärobok om klimatfrågan riktad till barn och ungdomar, Lilla klimatboken, och musiksagan "Operation rädda parken".

Debattartiklar[redigera | redigera wikitext]

I september 2017 publicerade Upsala Nya Tidning, UNT, en debattartikel av Malmberg. I artikeln argumenterar Malmberg för att budgetpropositionen för 2018 är det "absolut största gröna genomslaget i svensk politik någonsin". Detta eftersom anslaget till miljö- och naturvård under mandatperioden mer än dubblerats. Malmberg kommenterar i artikeln flygskatten som det rått debatt kring under året. Han menar att flyget, som ger stor miljöpåverkan och som dessutom ökar, självfallet måste beskattas. Det av regeringen beslutade bonus-malus-systemet för bilar förklaras och motiveras också liksom det så kallade industriklivet (stöd till industrins gröna omställning) och det utökade stödet till klimatklivet (kommunernas omställning). Han nämner även att investeringsstödet för solceller enligt budgeten ska öka, att alla hushåll ska ges möjlighet till "egenägd förnybar elproduktion" samt att regeringen vill främja byggandet i trä framför betong.[3]

Bibliografi[redigera | redigera wikitext]

  • Klimatkonferensen, utgiven i tryck 2009 och som ebok 2013.
  • Lilla klimatboken, utgiven i tryck 2010 och som ebok 2013. Illustrationer av Alina Ögger.
  • Operation rädda parken, utgiven i tryck och som ebok 2014. Illustrationer av Alina Ögger och med Emma Tranströmer som berättare.

Referenser[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ ”Stiftelsens styrelse”. Förvaltningsstiftelsen. http://www.forvaltningsstiftelsen.se/stiftelsestyrelsen.html. Läst 8 november 2014. 
  2. ^ Sveriges vindkraftkooperativ.
  3. ^ Malmberg, Niclas Mp gör stor skillnad unt september 2017

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]