Nijmegenmarschen

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Vierdaagse-medalj av högre valör (14 genomförda marscher).
En journalfilm från 1955 om Nijmegenmarschen.

Internationella Fyradagarsmarschen i Nijmegen (nederländska: Internationale Vierdaagse Afstandmarsen; engelska: International Four Days Marches) är världens äldsta och största internationella långdistansmarsch, i och runt staden Nijmegen i provinsen Gelderland i Nederländerna. Marschen, som genomförs tredje veckan i juli varje år, anordnas av det Kungliga Nederländska förbundet för fysisk fostran (K.N.B.L.O.) med säte i Haag. Marschen, som har anor sedan 1909,[1] har numera drygt 40 000 deltagare från hela världen.[2] Från början var marschen endast öppen för nederländsk militär, men har efterhand öppnats även för andra deltagare. De senaste åren har ungefär 10% av deltagarna varit soldater, varav cirka en tredjedel har varit från Nederländerna.

Marschen som genomfördes 2006 blev dock inte längre än en dag. Marschen avbröts efter att två deltagare dött av värmeslag. Istället för den sedvanliga medaljen delades ett minnesmärke ut till dem som deltagit under marschens första dag.

Den som har gått marschen flest gånger är Annie Berkhout från Voorburg som har fullföljt marschen 66 gånger.[1]

Svensk militärpersonal kan delta i marschen genom Försvarsutbildarnas försorg. Den svenska truppen brukar uppgå till 250–300 man.

Standarddistanser
  • 120 km (~30 km × 4 dagar)
  • 160 km (~40 km × 4 dagar)
  • 200 km (~50 km × 4 dagar)
Militär distans
  • 160 km (~40 km × 4 dagar) – I uniform och med minst 10 kg packning (gäller män under 50 år)

Militära deltagare är förlagda i Heumensoord där de har en egen start- och målgång. Sträckningen för den militära distansen skiljer sig därför en aning från standarddistanserna.

Bilder[redigera | redigera wikitext]

Kartor[redigera | redigera wikitext]

Referenser[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ [a b] History Vierdaagse
  2. ^ Facts and figures Vierdaagse

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]