Niklas Källner

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Niklas Källner
Niklas Källner i Tankarnas trädgård på Centralbadet under Stockholms Kulturfestival 2015.
FöddOlof Niklas Stanley Källner
27 maj 1976 (46 år)
Hörnefors församling, Västerbotten
NationalitetSvensk
Yrke/uppdragJournalist och
programledare i TV

Olof Niklas Stanley Källner, född 27 maj 1976 i Hörnefors församling, Västerbottens län,[1] är en svensk journalist, programledare och författare.

Biografi[redigera | redigera wikitext]

Källner, som är uppvuxen i Växjö,[2][1] startade sin karriär på Sveriges Televisions kulturprogram Nike och Centrum. Han är programledare för Arvinge okänd (SVT) tillsammans med Kattis Ahlström. Arvinge okänd har sänts fyra säsonger och programmet har blivit nominerat till TV-priset Kristallen tre gånger. 2018 blev programmet dessutom nominerat till Stora Journalistpriset i kategorin Årets berättare. Hösten 2016 var duon programledare för jubileumsprogrammet SVT 60 år[3]". Källner har också varit programledare för serien Delat land (SVT) och lett talkshowen I Särklass med Niklas där han bland lät Robert Gustafsson imitera svenska dialekter som sedan blev ett viralt klipp med fler än 3 miljoner visningar på YouTube.

För många blev Källner annars känd som reporter i talkshowen Skavlan. 2014 gjorde han webserien ”Niklas kör” då han skjutsade hem gästerna från programmet. Innan han började på Skavlan var han reporter för programmet Go'kväll och har varit tillfällig programledare för Sommarkväll.[4] År 2013 var han programledare för von Svenssons kläder tillsammans med Karin Winther.[5] 2014 medverkade han i Sveriges Televisions valbevakning med serien Niklas väljarskola[6] som handlade om sympatisörernas livsstil.

Källner har också varit verksam som programledare i radio i program som Karlavagnen i P4[7] och är en återkommande panelmedlem i programmet Spanarna i Sveriges Radio P1. Han hade mellan 2014 och 2016 en podcast tillsammans med kollegan Fredrik Skavlan som hette Skavlan & Källner[8]

Han har även medverkat i flera andra program som Smartare än en femteklassare, Doobidoo, Tror du jag ljuger?, Big Bang (TV4), Nytt på nytt (NRK).

Källner har gett ut tre böcker. Han debuterade som författare 2015 med boken Tills man dör lever man och 2018 släppte han boken Och bilen går bra? som handlar om kallprat. 2022 publicerades Källners tredje bok Ser du inte vad jag säger?, en bok om gester, minspel, tonfall och andra sätt att prata utan ord.

Källner är gift och har två barn.[9]

Bibliografi[redigera | redigera wikitext]

Referenser[redigera | redigera wikitext]