Nils Fredrik Aurelius

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök

Nils Fredrik Aurelius, född den 14 maj 1946 i Risinge församling i Östergötlands län.[1][2] är en svensk politiker (moderat). Han är bror till biskop Carl Axel Aurelius.

Åren 1991 och 19942006 var han riksdagsledamot. Han har varit ledamot i konstitutionsutskottet och suppleant i skatteutskottet och ordförande i SPAR-nämnden.

Han deltog i följande statliga utredningar med mera som representant för moderaterna: Kyrka- statdelegationen, Demokratiutredningen (SOU2000:1), PARK (Den paramentariska regionkommittén), Tryck- och yttrandefrihetsberedningen. Aurelius var vice ordförande i Svensk-tyska och ordförande i Svensk-serbiska parlamentarikersamfundet och grundare av Aktiesparare i Riksdagen (AIR).

Släkten kommer ursprungligen från Östergötland - stamfadern Nils Aurelius prästvigdes av Haquin Spegel 1701 - men Aurelius är bosatt i Kalmar sedan 1971. Efter studentexamen i Linköping 1965 studerade han historia och filosofi med mera vid Lunds universitet och blev filosofie magister. Han fortsatte därefter med doktorandstudier.

I Kalmar undervisade han som adjunktStagneliusskolan. Han medarbetade många år i Barometern med historiska och samhällsvetenskapliga artiklar och recensioner. Idag skriver han en månatlig kolumn (Från Högerkanten) i Östra Småland.

Aurelius är den svenske politiker som först motionerade om att Sveriges nationaldag den 6 juni skulle bli en nationell helgdag.[källa behövs]

Källor[redigera | redigera wikitext]

Noter[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ Biografisk matrikel över Svenska kyrkans prästerskap 1970, på Svenska Prästförbundets uppdrag redigerad av Ivar Hylander, Lund 1971.
  2. ^ Sveriges befolkning 1980. Stockholm: Sveriges släktforskarförb. 2004. Libris 9632925. ISBN 91-87676-37-0 

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]