Nilstorp

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök

Nilstorp är en del av stadsdelen Järnåkra-Nilstorp i södra delen av Lund, bestående av bostadsområdena Nilstorp, Hospitalsgården och Järnåkra.

För närmare beskrivningar av området och dess historia se artikeln Nilstorp-Järnåkra .

Området Nilstorp är ett område med i huvudsak småhusbebyggelse och har inte utbyggda servicefunktioner utan de ligger utanför området med undantag av förskolan Körsbäret och skolan nedan.

Skola och stadsdelsbibliotek[redigera | redigera wikitext]

Områdets skola, högstadieskolan Järnåkraskolan har ett upptagningsområde omfattande stora delar av södra Lund. Numera gör det fria skolvalet att antagningen till olika skolor styras av elevernas val men det finns en närhetsprincip att elever i en skolas närhet har förtursrätt. På skolan finns ett skolbibliotek som också varit stadsdelsbibliotek. Biblioteket har flera gånger hotats av nedläggning och blev nedlagt för några år sedan men kulturnämnden ska öppna det igen,[1] Föreningen Bokstödet[2] har varit aktiva för att bevara biblioteket.

Stadsdelscenter[redigera | redigera wikitext]

Stadsdelscentrat är vid Karshögstorg[3] där det finns bankomat, restaurang, större livsmedelsbutik, djuraffär som betjänar området med service. Strax intill ligger skolor och förskolor.

Referenser[redigera | redigera wikitext]

Fotnoter[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ ”SKD Biblioteksfilialer kan öppna igen”. https://www.skd.se/2019/01/10/biblioteksfilialer-kan-oppna-igen/. Läst 20 februari 2019. 
  2. ^ ”Föreningen Bokstödet Facebook”. https://b-m.facebook.com/jarnakrabiblioteket/. Läst 20 februari 2019. 
  3. ^ ”Karshögstorg / LKF områden/”. https://lkf.inpublix.com/omraden/karhogstorg/. Läst 20 februari 2019.