Ninni Kronberg

Från Wikipedia
Version från den 30 december 2017 kl. 21.56 av Plumbum208 (Diskussion | Bidrag) (→‎Noter: STANDARDSORTERING med mellanslag med AWB)
Hoppa till navigering Hoppa till sök

Maria Johanna (Ninni) Kronberg, född Berggren 28 september 1874 i Gävle, död 1 oktober 1949Rydsgård,[1] var en svensk självlärd näringsfysiolog och uppfinnare.

Ninni Kronberg var dotter till lotskaptenen Anders Wictor Berggren och Caroline Louise Stuart. Hon gifte sig 1896 med grosshandlaren i Gävle Erik Kronberg, som avled 1930. Paret uppfann 1919 en metod för att framställa jäst, som de fick patent på. Ninni Kronberg började arbeta med torrmjölksframställning på ett för henne inrätta laboratorium på industrimannen Wilhelm Westrups gårdsmejeri på Rydsgårds gods i Skåne. Tillsammans med Winstrup startade hon också ett företag för tillverkning av jästtabletten "Practic", som baserades på parets Kronbergs forskning i Gävle.

År 1927 fick hon patent på ett degförbättringsmedel, som hon kallade Practicmjöl.

År 1933 utvecklade Ninni Kronberg en metod att göra mjölkpulver genom att torka skummjölk och behandla den genom att indunsta den med hjälp av upphettad luft. Denna metod var enklare och bättre än den tillverkningsmetod som kemisten Martin Ekenberg tidigare uppfunnit och som inte hade slagit igenom. Hon fick ekonomiskt stöd av regeringen för att utveckla sin "ur folkhälso- och försörjningssynpunkt utomordentliga vacuumtorkade mjölk". Hon tog patent på sin uppfinning i flera länder (i Sverige 1937).

Torrmjölksmetoden blev bas för företaget Svenska Mjölkprodukter AB (senare omdöpt till Semper), som grundades av Axel Wenner-Gren 1938, och som byggde en fabrik i Kimstad.

Under andra världskriget startade också 1942 en torrmjölkstillverkning i bland annat Helsingborg, 1944 flyttad till Bjuv, som tillkom på initiativ av Statens livsmedelskommission och Sveriges Mejeriers Riksförbund.[2]

Under andra världskrigets bristsituation på foder tog Ninni Kronberg på regeringens uppdrag 1942 fram ett äggviterikt näringspreparat för kor. Hon uppfann också ett bindemedel för köttindustrin.

Källor

Noter