Nisyros

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Vy över huvudorten Mandraki.
Nisyros läge i Grekland.

Nisyros eller Nissyros (grekiska Νίσυρος) är en liten vulkanö i den grekiska ögruppen och prefekturen Dodekanisos (Tolvöarna) i södra Egeiska havet, strax söder om Kos och norr om Tilos, nära Mindre Asiens kust. Ön är 42 km² stor och har ett invånarantal på omkring 950 (2001).[1] Huvudstaden är en by med namnet Mandraki och arkitekturen på byggnaderna är i typisk grekisk stil.

Geografi[redigera | redigera wikitext]

Nisyros består av en sammanstörtad vulkankrater som är över 700 meter hög.[2] Ön är betydligt grönare än många andra grekiska öar. Detta beror på det är mycket pimpsten i marken, som binder vatten relativt ytligt, så att det är tillgängligt för växtligheten. Å andra sidan saknas grundvatten av samma anledning.

På ön finns en kyrka från 1400-talet, många fort och ett slott som är öppet för besökare. Infrastrukturen är relativt god och det är enkelt att på egen hand utforska ön.

Historia[redigera | redigera wikitext]

Öns antika namn är Porphyris och öns första bosättare var ett asiatiskt folkslag som bosatte sig här på 1000-talet f.Kr. och idkade handel med de kringliggande öarna. I forntiden var Nisyros berömt för sina varma källor, sitt vin och de kvarnstenar som bröts där.[2]

Ön var i venetiansk ägo i flera århundraden men attackerades ständigt av pirater. Den erövrades av Osmanska riket1500-talet och av Italien 1912. Ön befriades slutligen 1948 och överlämnades till Grekland.

Källor[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ Lars Bærum. ”Nísyros”. Store norske leksikon. http://snl.no/N%C3%ADsyros. Läst 24 mars 2011. 
  2. ^ [a b] Nisyros i Nordisk familjebok (andra upplagan, 1913)

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]

Nisyros