Nitrazepam

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Strukturformel för nitrazepam.

Nitrazepam, summaformel C15H11N3O3, är ett sömnmedel och lugnande preparat som tillhör gruppen bensodiazepiner. Varunamn i Sverige för ämnet är Apodorm, Mogadon och Nitrazepam Recip.

Nitrazepam Recip finns som vita tabletter i blister, märkta "NA" på ena sidan och brytskåra på andra, om 2,5 och 5 mg. Vanlig dos är 2,5 - 5 mg. Vid mer påtagliga sömnsvårigheter kan dosen ökas till 10 mg.

Nitrazepam används som sömnmedel vid olika former av sömnstörningar, som till exempel svårigheter att somna in, för tidigt uppvaknande och för många nattliga uppvaknande. Nitrazepam används även vid behandling av vissa former av epilepsi, som främst drabbar barn (infantil spasm och petit mal). Vid epilepsi förhindrar ämnet att signaler, som utlöser ett epileptiskt anfall, sprids i hjärnan.

Risk för tillvänjning föreligger. Substansen är narkotikaklassad och ingår i förteckning P IV i 1971 års psykotropkonvention, samt i förteckning IV i Sverige.[1] Läkemedlet omfattas av läkemedelsförmånen, är receptbelagt och kräver särskild receptblankett.

Nitrazepam Recip 5 mg-tabletter


Externa länkar[redigera | redigera wikitext]

Referenser[redigera | redigera wikitext]