NoCut

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök

NoCut är en ögonlaserbehandling inom Refraktiv kirurgi och ett registrerat varumärke för Vårda Ögonklinik. Med denna ytbehandling avlägsnas epitelet - det yttre lagret av hornhinnan med ögonlaser. Sedan slipas vävnad med laser motsvarande synfelet.

Bakgrund[redigera | redigera wikitext]

PRK[redigera | redigera wikitext]

I början på 1990-talet använde man sig av den första lasermetoden, PRK. Det var en metod som inte var så snäll mot ögat i och med att den skapade mycket inflammation vilket i sin tur gav stora smärtupplevelser under mer än en veckas tid. Ett öga i taget behandlades eftersom läkningen tog mycket lång tid. Vid höga synfel kunde det ta flera år innan patienterna såg bra igen. I och med att laserapparaturen utvecklades blev metoden efterhand mer komfortabel.

Lasek[redigera | redigera wikitext]

En vidareutveckling av PRK ledde fram till Lasek. En metod där man tar bort epitelet med en alkohollösning och först därefter behandlar hornhinnan med laser.

NoCut®[redigera | redigera wikitext]

Den första NoCut-operationen genomfördes 2009. Metoden är en vidareutveckling av Lasek och blev möjlig först när laserapparaturen blivit tillräckligt avancerad. Vid en NoCut behandling använder man sig bl.a. TransEpi-laser vilken själv bestämmer vilket område, den optiska zonen, som ska behandlas. Därefter tar lasern bort epitelet och genomför sedan laserkorrektionen.


Referenser[redigera | redigera wikitext]

Åhrberg, Axel och Tengroth, Björn: ”Refraktiv Kirurgi” , Läkartidningen, nr 21-22, 2004. Läst: 2012-07-17

Ioannis M. Aslanides, MD, PhD, MBA and SARA PADRONI, MD, MRCOphth, MSc, juni 2011, CATARACT & REFRACTIVE SURGERY TODAY EUROPE

NoCut Eye Surgery 20111107

NoCut® behandlingsmetod hos Vårda Ögonklinik [1]