Noa

Från Wikipedia
(Omdirigerad från Noa (profet))
Hoppa till navigering Hoppa till sök
För andra betydelser, se Noa (olika betydelser).
Noa sänder ut duvan från arken. Mosaik av anonym mästare, Markuskyrkan i Venedig

Noa, Noah eller Noak (hebreiska נוֹחַ, Noach, klassisk grekiska Νῶε), enligt Bibeln död 950 år gammal, var en profet i Gamla Testamentets Första Mosebok. Han räddade sin familj och världens djur undan syndafloden genom att ta ombord ett par av varje art[1] på sitt skepp, Noas ark. Noas far var Lemek.

Noa är en framstående profet inom judendom, kristendom och islam. Noa var far till Sem, Ham och Jafet men hans fru nämns aldrig vid namn i Bibeln. Noa var en tionde generationens ättling i rakt nedstigande led från Adam.

Enligt judisk och kristen tradition härstammar alla folk från Noas familj. Inom den judiska traditionen rekommenderas därför icke-judar att följa de sju noakidiska lagarna, medan judar rekommenderas följa Gamla Testamentets lagar, Torah.

Första Mosebok berättar att när Noa var gammal, var Gud så besviken på människans syndfullhet att han sände en syndaflod för att rensa jorden från allt liv. Men eftersom Gud såg att Noa var en rättfärdig man, befallde han honom att bygga en ark för att rädda sig själv, sin familj och alla djur, ett av varje kön.

Noa är en av de Gudsmanifestationer som pekas ut av Bahá'í-lärans grundare Bahá'u'lláh: "Bland Profeterna fanns Noa" (Kitáb-i-Iqán 8). Noa är således en i raden av de gudomliga uppenbarare som sedan urminnes tider fram till idag förmedlat kunskap och religiösa lagar till mänskligheten; budbärare som var och en bidragit med en byggsten i Guds religion enligt Bahá'í-läran progressiva religionssyn.

Stavning[redigera | redigera wikitext]

Namnet Noa skrivs på hebreiska נוֹחַ, traditionellt transkriberat Noach. Beroende på hur hårt ch-ljudet uttalas har namnet tolkats som både Noa och Noak.

Se även[redigera | redigera wikitext]

Noter[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ Första Moseboken 6:19.