Hoppa till innehållet

Nobelmuseet

(Omdirigerad från Nobel Prize Museum)

För Nobelmuseet i Karlskoga, se Björkborns herrgård.
Nobelprismuseet
Nobel Prize Museum
Nobelmuseets entré från Stortorget 2009.
Information
Typ av museumPersonmuseum
PlatsStockholm, Sverige Sverige
AdressStortorget 2
Etablerat2001
Besökare per år252 498 (2017)[1]
MuseichefErika Lanner
Webbplats
nobelprizemuseum.se
Nobelmuseet från ovan.

Nobelprismuseet eller Nobel Prize Museum[2] är ett museum om Nobelpriset och Nobelpristagarna, beläget i BörshusetStortorget 2 i Gamla stan, Stockholm, invigt 2001 i samband med 100-årsfirandet av Nobelpriset. Chef är Erika Lanner. Museet bytte namn till Nobel Prize Museum från Nobelmuseet den 21 januari 2019.[3]

Utställningarna[redigera | redigera wikitext]

På Nobelprismuseet presenteras uppfinnaren och entreprenören Alfred Nobel samt alla Nobelpristagarna från fysikpristagaren Wilhelm Conrad Röntgen år 1901 till de senaste. Bland de mer kända är Marie Curie (fysikpris 1903 och kemipris 1911), fredspristagaren Aung San Suu Kyi (1991) och litteraturpristagaren Tomas Tranströmer år 2011. Det finns också ett utrymme med tillfälliga utställningar vars innehåll varierar. Museet organiserar guidade turer och visar filmer och föremål runt Nobelpriset. I anslutning till museet finns butik och kafé.

Bibliotek[redigera | redigera wikitext]

Museets forskningsbibliotek invigdes år 2005 och ligger i Börshusets källare. Det är ett humanistiskt specialbibliotek med samlingar i första hand rörande Alfred Nobel, Nobelpriset, Nobelpristagarna och annan Nobeliana. Övriga områden är museologi, idéhistoria och vetenskapshistoria. Beståndet innehåller i nuläget drygt 5 000 monografier, där det stora flertalet är sökbara via den svenska nationella bibliotekskatalogen LIBRIS. Biblioteket är öppet för allmänheten och nås via Källargränd 4.

Nobel Center[redigera | redigera wikitext]

Huvudartikel: Nobelcenter

För att få större lokaler för verksamheten planerade Nobelstiftelsen att uppföra NobelcenterBlasieholmen. I april 2013 utsågs David Chipperfield till vinnare i arkitekttävlingen om utformningen av det nya huset. Efter fem års planerings-, tillstånds- och opinionsarbete upphörde dock projektet till följd av ett beslut fattat av den nya politiska majoriteten i Stockholm Stad. Nobelorganisationen i Stockholm har för avsikt att fortsätta arbetet med att skapa ett nytt hem för Nobelpriset, denna gång i Slussen istället.

Bilder[redigera | redigera wikitext]

Byggnad[redigera | redigera wikitext]

Ur samlingarna[redigera | redigera wikitext]

Se även[redigera | redigera wikitext]

Referenser[redigera | redigera wikitext]

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]