Nobel Week Lights

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök

Nobel Week Lights är en gratis ljusfestival som äger rum varje år under nobelveckan i december i Stockholm. Det finns olika platser där ljusinstallationer presenteras. Alla ljusinstallationer representerar antingen personer som har fått nobelpriset eller deras upptäckter. Konstverken ska uppmuntra besökare att lära känna mer om nobelpristagerens liv, forskning och upptäckter. Samtidigt får Stockholmare och andra möjligheten att se olika platser i Stockholm med nya ögon. Ljusfestivalen arbetar tillsammans med Nobelmuseet och stöds av Stockholm Stad och olika andra publika och privata partner.[1][2] Under Nobel Week Lights finns också en årlig Nobel Lights Walk med en karta och förklaringar som man kan använda för att upptäcker alla konstverken.[3]

Exempel[redigera | redigera wikitext]

Stockholms townhall during Nobel Week Lights 2021 17.jpg
2021

Konstnaren Andreas Skäberg från studio PXLFLD utvecklade ljusinstallationen på rådhuset för Nobel Week Lights. Konstverken var inspirerade av nobelpristagaren William Bragg som fick nobelpriset i fysik 1915. Han sa; "Ljuset bringar nyheter frän universum." Konstverken visar hur evenemang som händer i rymden påverkar livet på jorden. Installationen vill uppmärksamma på forskningen och fotografin av fenomen i rymden och fotografin av jorden från rymden.

2020
Stockholm townhall Nobel Week Lights 2020 10.jpg

Stockholm stadshus under Nobel Week Lights 2020. Ljusinstallationen inspirerades av upptäcker av nobelpristagere och utvecklades med hjälp av den svenska och den europeiska rymdstyrelsen.

Källor[redigera | redigera wikitext]

Noter[redigera | redigera wikitext]

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]