Nobu Ota Hilding

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök

Nobu Ota Hilding, född 1932 i Toyohashi, Japan, död 1987 i Malmö, var en japansk-svensk målare och grafiker.

Biografi[redigera | redigera wikitext]

Nobu Ota Hilding var bosatt och verksam i Sverige från 1962. Hon utbildades vid Konsthögskolan i Tokyo 1951–1955 och vid Grafikskolan Forum i Malmö 1975–1977. Nobu Ota arbetade i traditionellt föreställande, både österländsk och västerländsk stil, superrealistiskt och konstruktivistiskt. Mycket av egenarten i hennes konst ligger just i dess förmåga att knyta samman olika traditioner. Nobu Ota går rakt på sina temata, men hennes verklighetsskildringar pendlar mellan ytterligheter.

Om Nobu Ota Hildings verk skriver Beate Sydhoff för DN i 1973: "På Galleri Heland visar Nobu Hilding ytor, raffinerade och lätt stiliserade..." och i Skissernas Museums bild- och klipparkiv i Lund beskrivs i presstexten för utställningen på museet år 1973 att "Nobu och Anders Hildings utställning visar det tekniska förfarandet vid framställning av fotografisk realism".

Utställningar och representation[redigera | redigera wikitext]

Nobu Ota har ställt ut separat på bland annat Landskrona museum, Skissernas museum i Lund, Malmö Konsthall. Hon har också deltagit i samlingsutställningar hos Skånes konstförening, Liljevalchs Konsthall och Skissernas museum. Hon har utfört väggutsmyckningar på Värnhems sjukhus i Malmö och HSB i samma stad. Hon är representerad hos Statens konstråd, Tekniska museet[1] och i ett flertal svenska museer.

Referenser[redigera | redigera wikitext]

Noter[redigera | redigera wikitext]