Noi Bai Internationell flygplats

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Noi Bai Internationell flygplats

Nội Bài Internationella flygplats (IATA: HAN, ICAO: VVNB) (Vietnamesiska: Sân bay Quốc tế Nội Bài) är en flygplats belägen 30 kilometer nord-väst om centrala Hanoi, huvudstaden i Vietnam. Flygplatsen är den största i landet, i den nordligaste provinsen i landet. Det är den flygplats som huvudsakligen tjänar Hanoi, och den ersätter den gamla Gia Lam-flygplatsen.

Flygplatsen är landets flaggbolag Vietnam Airlines huvudbas. Den är även ett stort nav för Vietjet Air, Jetstar Pacific (tidigare även Air Mekong och Indochina Airlines, vilka båda har upphört med sin verksamhet).

Flygplatsen ligger i Phu Minh-kommunen i Soc Son-distriktet, ungefär 30 kilometer nordväst om centrala Hanoi. Den är kopplad till staden via Bac Thang Long-motorvägen som går över Thăng Long-bron. Avståndet kommer kortas ner med ca 15 kilometer när den nya Nhật Tân-bron blir klar under hösten 2014. Flygplatsen kan också nås av "National Road 3" vilken kopplar samma flygplatsen med de östra förorterna i staden. Flygplatsen ligger också nära en del så kallade "satellit-städer" runt Hanoi, ecempelvis Vinh Yen, Bac Ninh och Thai Nguyen.

Flygplatsen har två terminalbyggnader. Terminal 1, vilken öppnades 2001, med kapacitet på 6 miljoner passagerare per år, har blivit överfyllda, då de handlade 11 miljoner passagerare i genomsnitt under de senaste åren.

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]