Nollning i Sverige

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök

Nollning, inspark eller mottagning är beteckningar för initieringsriter för nya studerande vid en skola, anordnade av äldre studenter. Syftet är att snabbt få de nyantagna studenterna att lära känna varandra och ge dem en positiv inledning på sina studier.[1] Nollning har en lång[sedan när?] tradition främst på Sveriges högskolor och universitet, men nu förekommer det även på gymnasier.

Ordet "nollning" kommer från att de som börjar en högskole-/universitetsutbildning har noll högskolepoäng och deltagarna kallas då ofta för "nollor". På senare tid har gymnasieelever tagit efter traditionen. Efter ett antal händelser och utförda aktiviteter anses nollan ha blivit fullgod etta. Oftast finns det en särskild kommitté av äldre elever som ansvarar för planering och säkerhet för nollningsaktiviteterna på en läroanstalt eller ett utbildningsprogram.

Ordet nollning har fått en negativ klang på grund av urartade incidenter på både högskole- och gymnasienivå, där nya studenter blivit kränkta eller utsatta för sådant som kan ses som misshandel[2] utfört av äldre elever. Flera skolor har börjat använda andra namn på nollningen för att skapa en mer positiv klang.

Gymnasieskolor[redigera | redigera wikitext]

På främst de tekniska gymnasierna har det länge[sedan när?] funnits en tradition av nollning; på senare tid[när?] har traditionen spridits till fler gymnasieskolor. Gymnasienollning sker på vissa skolor utan skolledningens godkännande, utanför skoltid och av äldre elever.

Grundskolor[redigera | redigera wikitext]

grundskolans tidigare högstadium i Sverige har det förekommit att niondeklassarna nollar sjundeklassarna.

Se även[redigera | redigera wikitext]

Källor[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ ”n∅llans sidor”. Tekniska Högskolans Studentkår. 16 augusti 2011. Arkiverad från originalet den 14 augusti 2012. https://web.archive.org/web/20120814165139/http://ths.kth.se/start/n%e2%88%85llans-sidor/. Läst 6 september 2012. 
  2. ^ Nollning anmäld som grov misshandel”. Dagens Nyheter. 26 augusti 2013. http://www.dn.se/nyheter/sverige/nollning-anmald-som-grov-misshandel/. Läst 12 september 2013.