Nooshi Dadgostar

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Nooshi Dadgostar

Nooshi Dadgostar, 2015.

Mandatperiod
2014–2018
2018–2022
Valkrets Stockholms kommun

Född 20 juni 1985 (34 år)
Ängelholm, Skåne län
Politiskt parti Vänsterpartiet
Utbildning Juristprogrammet
Alma mater Stockholms universitet (LL.M.)

Mehrnoosh "Nooshi" Dadgostar, född 20 juni 1985 i Ängelholm, är en svensk politiker (Vänsterpartiet) och ledamot av Sveriges riksdag. Hon är vice partiledare för Vänsterpartiet och ledamot av socialförsäkringsutskottet. Dadgostar är talesperson för Vänsterpartiet i socialförsäkringsfrågor. 2017 utsågs Dadgostar som första vänsterpartistiska riksdagsledamot till särskild utredare.

Dadgostar har tidigare varit vice ordförande för Ung Vänster samt kommunfullmäktigeledamot i Botkyrka.

Bakgrund[redigera | redigera wikitext]

Nooshi Dadgostar föddes i Ängelholm och är uppvuxen på Hisingen i Göteborg. Hennes föräldrar kommer från Iran och flydde till Sverige undan politisk förföljelse i början av 1980-talet.

Utbildning[redigera | redigera wikitext]

Dadgostar har studerat juristprogrammet vid Stockholms universitet samt läst affärsjuridik vid Southamptons universitet i England.

Karriär[redigera | redigera wikitext]

Nooshi Dadgostar har varit förbundskassör och vice ordförande för Ung Vänster, Vänsterpartiets ungdomsorganisation. Hon har varit lokalpolitiskt aktiv och kommunfullmäktigeledamot i Botkyrka.

2012 var hon med och grundade proteströrelsen "Alby är inte till salu" som tillsammans med Hyresgästföreningen verkade för att stoppa utförsäljning av allmännyttiga hyreslägenheter i Botkyrka. Kampanjen genomförde bland annat omfattande namninsamlingar i syfte att genomdriva en folkomröstning om försäljningen kommunen.

2014 valdes Nooshi Dadgostar till ledamot av Sveriges riksdag. Under mandatperioden 2014-2018 var hon ledamot av civilutskottet och bostadspolitisk talesperson för Vänsterpartiet.

2017 utsågs Dadgostar av regeringen och bostadsminister Peter Eriksson till särskild utredare med uppdrag att undersöka hur det kan säkerställas att befintliga byggrätter tas i anspråk och bebyggs. Utredningen "Ett snabbare bostadsbyggande" (SOU 2018:67) presenterades i augusti 2018.[1] Dadgostar är den första vänsterpartistiska riksdagsledamoten som lett en statlig utredning.

Dadgostar blev 2018 utsedd av Vänsterpartiets partistyrelse till vice partiledare.

I 2018 års val stod Dadgostar som andra namn på Vänsterpartiets riksdagslista, efter partiledaren Jonas Sjöstedt. Hon blev invald och utsedd till ledamot av socialförsäkringsutskottet och talesperson för partiet i socialförsäkringsfrågor. Hon är suppleant i EU-nämnden samt ledamot av Krigsdelegationen.

Referenser[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ Regeringskansliet, Regeringen och (23 augusti 2018). ”Ett snabbare bostadsbyggande”. Regeringskansliet. https://www.regeringen.se/rattsliga-dokument/statens-offentliga-utredningar/2018/08/sou-201867/. Läst 21 oktober 2018. 

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]