Norðoyar

Från Wikipedia
Flygfoto över den norra delen av Norðoyar
Översiktskarta, Norðoyar sýsla
Kommunöversikt

Norðoyar eller Norðoyggjar (danska Norderøerne, Nordöarna) är en av Färöarnas 6 sýslur (Färöarnas regioner).

Geografi[redigera | redigera wikitext]

Norðoyar sýsla ligger i landets nordöstra del och har en area av cirka 241 km².

Regionen omfattar öarna Borðoy, Fugloy. Kalsoy, Kunoy, Viðoy och Svínoy.

Befolkningen uppgår till cirka 6 000 invånare [1] och huvudorten är Klaksvík med cirka 5 000 invånare. Norðoyar har även en lokal tidning som utkommer veckovis och heter Norðlýsið med huvudkontor i Klaksvík.

Färöarnas nordligaste och östligaste punkt ligger i Norðoyar sýsla med Kapp EnnibergViðoy i norr och Stapi oddeFugloy i öst (se även Färöarnas ytterpunkter) och i regionen finns de flesta av de högsta fjällen bland Färöarna.

Det finns vägförbindelser mellan Borðoy, Kunoy och Viðoy medan trafik mellan Kalsoy, Svínoy och Fugloy måste ske med båt eller flyg.

Indelning[redigera | redigera wikitext]

Regionen är indelad i sex kommuner (kommunur).

Historia[redigera | redigera wikitext]

Färöarnas regioner har använts som administrativ indelning sedan lång tid och bygger på de historiska områdena på Färöarna. Varje syssel styrdes traditionellt av en Sýslumaður (sysselmannen) och ett Várting (Vårting).

Under den danska reformationen år 1536 avskaffades den danska sysselindelningen helt medan de kvarstår på Färöarna.

Före 1957 utgjorde regionerna även landets valkretsar innan man ändrade valkretsarnas gränser för att öka balansen vid val [2].

På Norðoyar talas en egen dialekt av färöiska, som kan skiljas från riksfäröiskan. När man hör hur /å/ uttalas märks en klar förändring eftersom man säger [a:] här istället för det klara å-ljudet. Typiskt för alla nordliga öar (samt norra Streymoy och Eysturoy) är också [oi]-uttalen. När det i skriftspråket står ei uttalas detta som oi istället.

I april 2006 öppnades en undervattenstunnel mellan Klaksvík på Borðoy och LeirvíkEysturoy. Tunneln är med sina 6,3 kilometer Färöarnas längsta. Tunneln kallas Norðoyatunnilin och i och med tunnelns invigning upphörde färjetrafiken mellan Klaksvík och Leirvík.

Frimärksgalleri[redigera | redigera wikitext]

Källor[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ ”Arkiverade kopian”. Arkiverad från originalet den 21 december 2008. https://web.archive.org/web/20081221024410/http://www.geohive.com/cntry/faroe.aspx. Läst 30 december 2008. , GeoHive
  2. ^ [1], Statoids

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]