Nordefco

Från Wikipedia

Nordefco (Nordic Defence Cooperation) är ett samarbete mellan alla de nordiska länderna inom försvarsområdet.[1] Syftet är att stärka ländernas egna försvar, hitta synergieffekter och att främja effektiva lösningar. Samarbetsavtalet, som undertecknades i Helsingfors i november 2009, fastställer och ger utrymme för de nordiska länderna att samarbeta inom följande tre huvudområden; policy, insatser och förmågor. Detta samarbetsavtal ersatte tre tidigare nordiska försvarsrelaterade samarbeten: Nordcaps (ett samarbete inom fredsfrämjande insatser och utbildning för denna typ av insatser som inletts 1997), Nordac (materielsamarbete som inletts på 1990-talet) och Nordsup (förmågeutveckling, inlett 2008).[1]

För att öka effektiviteten kan länderna i Nordefco samverka kring gemensam utbildning, eller gemensamma team eller förband i internationella insatser. Inriktningen av samarbetet sker på ländernas försvarsdepartement och försvarsmakterna implementerar denna i sin verksamheter.

Nordefco bygger på frivillighet och länderna väljer själva vilka områden de vill samverka inom och i vilken utsträckning. Det betyder samarbete kan ske mellan två av länderna, likväl som mellan alla fem. Det finns också utrymme att samarbeta med tredje, icke-nordiskt, land inom de områden där det finns ett mervärde att göra det.

De nordiska försvarsministrarna är ytterst ansvariga för Nordefco och träffas två gånger per år.

Sverige har ordförandeskapet i Nordefco i 2023.[2][3]

Källor[redigera | redigera wikitext]

Se även[redigera | redigera wikitext]

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]