Nordic Capital

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök

Nordic Capitals riskkapitalfonder är inriktade på investeringar i medelstora företag i Norden.

Nordic Capital fokuserar på utvalda regioner och sektorer där man har stor erfarenhet och bevisade framgångar. Huvudsektorerna är hälso- och sjukvård, teknik och betalningslösningar, finansiella tjänster, industrivaror- och tjänster, samt konsument- och detaljhandel. De huvudsakliga regionerna är Norden, norra Europa och globalt för hälso- och sjukvård. Sedan starten 1989 har Nordic Capital investerat 13 miljarder euro i över 100 investeringar. Den senaste fonden är Nordic Capital Fund IX med 4,3 miljarder euro i tillgängligt kapital från internationella institutionella investerare som tex pensionsfonder. Nordic Capitals fonder är baserade på Jersey och får rådgivning från rådgivningsbolag i Sverige, Danmark, Finland, Norge, Tyskland och Storbritannien.

Nordic Capital grundades 1989 av Robert Andreen och Morgan Olsson. Bolaget är listat som ett av de "50 största riskkapitalbolagen globalt".[1]

Nuvarande eller tidigare portföljbolag inkluderar Permobil, Bambora, AniCura, Trustly, Thule, Unifeeder. SATS, Atos Medical, C More Entertainment AB (Canal + Nordic), Nycomed och Falck, med flera.

Nordic Capital är sedan 2014 en av huvudägarna i djursjukvårdsföretaget Anicura.

Samarbete med högskolor och universitet[redigera | redigera wikitext]

Företaget är en av de främsta medlemmarna, benämnda Senior Partners, i Handelshögskolan i Stockholms partnerprogram för företag som bidrar finansiellt till Handelshögskolan i Stockholm och nära samarbetar med den vad gäller utbildning och forskning.[2]

Källor[redigera | redigera wikitext]

Noter[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ (PDF) The PEI 300 2011, Private Equity International, 2011
  2. ^ ”www.hhs.se - Näringsliv & samhälle, Handelshögskolans Partnerföretag”. http://www.hhs.se/se/BusinessAndSociety/Partnerprogrammet/Pages/Partnerf%C3%B6retag.aspx. Läst 28 juli 2014.