Nordic Growth Market

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök

Nordic Growth Market, NGM, grundades 1999 och är sedan 2008 ett helägt dotterbolag till Börse Stuttgart. Företaget driver två reglerade marknader och en oreglerad marknad. De reglerade marknaderna (även kallade börser) består av NGM Equity och Nordic Derivatives Exchange (NDX), medan den oreglerade marknaden är Nordic MTF. På dessa marknader anordnas köp och försäljningar av värdepapper. Bland annat kan olika företag här, precis som på Stockholmsbörsen, notera sina aktier. En stor del av de noterade bolagen är tillväxtföretag som nyttjar NGM för att få in riskkapital. NGM har också en plattform för onoterade bolag kallad Nordic Pre Market.

Utvecklingen på NGM sammanfattas under varje börsdag i aktieindexet NGM-index. NGM ägdes tidigare av företaget Nordic Growth Market NGM Holding AB, vars aktie är noterat på NGM, men köptes den 27 november 2008 upp av det tyska Börse Stuttgart.

NGM har tidigare använt namnen Stockholms Börsinformation, SBI-listan, IM-börsen och IM Innovationsmarknaden. Verksamheten har bedrivits sedan 1993.

NGM har verksamhet i Sverige, Danmark, Finland och Norge. Under 2016 öppnade NGM möjligheten för finska bolag att notera och lista sina aktier.

NGM har ett egenutvecklat handelssystem kallat Elasticia.

NGM var under en period (30 september 2008 - 28 november 2008) av med sitt tillstånd att bedriva börsverksamhet på grund av oklarheter i ägarförhållandena. [1] Företaget återfick tillståndet och dömdes istället till en varning och att betala en straffavgift om 4,5 miljoner kronor.[2]

Referenser[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ Finansinspektionen 29 september 2008: Återkallelse av NGM:s tillstånd, läst 7 juli 2014
  2. ^ Finansinspektionen 2 december 2012: NGM återfår sitt tillstånd och får en varning, läst 7 juli 2014

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]