Nordirlands distrikt

Från Wikipedia

Nordirlands distrikt är den huvudsakliga administrativa indelningen på Nordirland. Grevskapen blev enheter för lokalt självstyre 1900, liksom i det som nu är republiken Irland. Belfast i grevskapet Antrim och Derry i grevskapet Derry blev landstingsfria städer (county boroughs), vilket på Irland innebar att de stod utanför landstingen och hade egna lordlöjtnanter. När Irland delades ändrades inte den lokala administrativa indelningen. Grevskapen ersattes som enheter för lokalt självstyre i Nordirland (men inte för lordlöjtnanterna) av 26 distrikt 1973. En reformprocess som inleddes av det nordirländska självstyret 2002 ledde till en plan för att slå samman distrikten till sju större distrikt, senare ändrat till elva. Sammanslagningen skulle ha skett 2011 men avbröts 2010.

Distriktsindelningen ligger till grund för fem utbildnings- och biblioteksnämnder (education and library boards); nämnderna har dock inte ansvar för biblioteken sedan 2009. En liknande indelning i fyra hälso- och socialnämnder (health and social services boards) avskaffades 2009.

Lista[redigera | redigera wikitext]

Listan är i huvudsak ordnad medurs, med början i Fermanagh. Den visar de huvudsakliga sammanslagningarna och uppdelningarna; notera att även många mindre gränsförändringar har gjorts. De områden som är numrerade på kartorna har motsvarande nummer inom parentes efter namnet. Distrikt med stadsrättigheter är markerade med fetstil.

Irlands 32 traditionella grevskap, Nordirland i rosa.
Distrikt.
Grevskap Distrikt Utbildnings- och biblioteksnämnder
Fermanagh (1) Fermanagh (16) Western
Tyrone (2) Omagh (25)
Cookstown (11) Southern
Dungannon and South Tyrone (15)
Strabane (26) Western
Derry (3) Derry (13)
Limavady (18)
Magherafelt (20) North Eastern
Coleraine (10)
Antrim (4)
Ballymoney (5)
Moyle (21)
Ballymena (4)
Larne (17)
Carrickfergus (8)
Antrim (1)
Newtownabbey (23)
Belfast (7) Belfast
Down (5)
Lisburn (19) (även i grevskapet Antrim) South Eastern
Castlereagh (9)
Ards (2)
North Down (24)
Down (14)
Newry and Mourne (22) (även i grevskapet Armagh) Southern
Banbridge (6)
Craigavon (12) (även i grevskapet Antrim)
Armagh (6)
Armagh (3)

Cookstown och de distrikt som täcks av North Eastern Education and Library Board täcktes av Northern Health and Social Services Board. Belfast och de distrikt som täcks av South Eastern Education and Library Board täcktes av Eastern Health and Social Services Board. I övrigt motsvarade indelningen i hälso- och socialnämnder den i utbildnings- och biblioteksnämnder.

Referenser[redigera | redigera wikitext]