Nordiska designpriset

Från Wikipedia

Nordiska designpriset för formpressade trämöbler (1983-2006 Forsnäspriset) är ett årligt svenskt pris för bästa formpressade möbel. Det instiftades av Möbelinstitutet och Stiftelsen för möbelforskning i samverkan med Forsnäs AB. Syftet med priset är att stimulera intresset för och främja utvecklingen av tekniken med formpressning av skiktlimmat trä som möbelmaterial.

Priset delas ut vid öppnandet av den årliga internationella Stockholm Furniture Fair på Stockholmsmässan. Bakom priset står de ledande företagen i branschen: Bendinggroup AB, Forsnäs Form AB och AB Åberg & Söner. Producerande företag får prisdiplom. Formgivaren av belönad möbel får både diplom och stipendium. Juryn är självständig och valet av pristagare sker oberoende av vilket företag som producerat de möbler juryn granskar.

Kriterier vid jurybedömning[redigera | redigera wikitext]

Möblerna ska ha kommit i produktion eller tillkommit som prototyp eller modell de senaste två åren före utdelningsåret. Juryn utgår i sin bedömning från att möblerna ska kännetecknas av god form eller av att tekniken med formpressning används på sätt som förtjänar att uppmärksammas. Juryn ska också ta hänsyn till produkternas kommersiella möjligheter.

Mottagare av priset[redigera | redigera wikitext]

Referenser[redigera | redigera wikitext]

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]