Nordsjö hamn

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Nordsjö hamn 2009.
Nordsjö hamn 2013.

Nordsjö hamn (fi. Vuosaaren satama) är en godshamn i stadsdelen Nordsjö i östra Helsingfors som tjänar främst containertrafiken i huvudstadsregionen och övriga Finland. Hamnen togs i bruk i november 2008 och ersatte godshamnarna Västra hamnen och Sumparn i Helsingfors centrum.

Byggfasen[redigera | redigera wikitext]

Byggarbetena inleddes år 2002 och hamnen öppnades för trafik 24.11.2008. Hamnbygget var ett enormt projekt som, förutom själva hamnen som byggdes upp och fylldes ut från noll[källa behövs], innebar en förlängning av Ring III och en 19 km lång järnvägsförbindelse, Nordsjö hamnbana (varav 14 km i tunnel) för godstransporterna. De totala kostnaderna uppgick till 682,1 miljoner euro, varav transportlederna kostade 302,1 miljoner och själva hamnen 380 miljoner. Av transportlederna kostade hamnbanan 202,1 miljoner och vägarna 89,6 miljoner. Farleden kostade 10,4 miljoner[1]. Under byggets gång har kostnaderna stigit i flera omgångar.[2] Hamnen byggdes eftersom man ville flytta bort hamnverksamheten från centrum i Sumparn och Västra hamnen och i stället bygga centrumnära bostäder för sammanlagt 30 000 personer på de före detta hamnområdena. Man motiverade också den nya hamnen med att kapaciteten i de dåvarande hamnarna inte skulle räcka till efter år 2010.

Hamnbygget har varit omgärdat av många problem och mycket polemik. Speciellt miljövänner har varit oroliga för den känsliga miljön i östra Helsingfors som hamnar under hamnen. Flera besvär har lämnats in till domstolar och EU-kommissionen, men hamnbygget har inte stoppats. Högsta domstolen gav byggnadstillstånd den 24.10.2002. Senare stoppades muddringsarbetena på grund av att miljögiftet tributyltenn (TBT) hittats i stora mängder på havsbottnen utanför hamnområdet. Efter att man byggt en skyddsmur runt det mest förorenade området och ett nytt miljötillstånd utfärdats kunde muddringen fortsätta.

I anslutning till hamnprojektet byggdes ett stort logistikområde i Kervo där hamnbanan möter Stambanan. Flera företag har tagit den nya hamnen i beaktande och byggt sina logistiktjänster kring Ring III:an.

Referenser[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ Hamnens kostnader Arkiverad 19 december 2008 hämtat från the Wayback Machine. (finska)
  2. ^ Hufvudstadsbladet 24.4.2008 s. 9

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]