Norman Pollack

Från Wikipedia

Norman Pollack, född 1933, död 11 juni 2017,[1] var en amerikansk historiker, professor emeritus från Michigan State University.

Under sin långvariga verksamhet intog Norman Pollack radikala ståndpunkter i USA:s politik[2]. Han medverkade flitigt i tidskriften Counterpunch.

Han riktade under senare år kraftig kritik från vänster mot Obamas politik, särskilt det hemliga kriget med drönare och spionaget såväl inrikes som utrikes[3] och tvekade inte att beteckna detta som liberal fascism[4]:

”Jag använder ”fascism” här inte som en kliché utan som ett historisk-strukturellt begrepp främst rotat i det mogna stadium av kapitalism, där affärsvärld och regering gemensamt … har skapat hierarkiska sociala klasser med stora skillnader i rikedom och makt, militarisering av samhälleliga värderingar och geopolitisk strategi, samt en falsk ideologi om klasslöshet för att ingjuta lojalitet till den sociala ordningen bland det arbetande folket – dock skickligt maskerad med liberalismens retorik, som under Obamas presidenttid.”

[5]

Källor[redigera | redigera wikitext]