Norra Dvina

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Dvinafloden börjar som ett sammanflöde av floderna Jug till vänster och Suchona överst nära Velikij Ustiug. Foto taget 2001.

Norra Dvina (ryska: Се́верная Двина́, Severnaja Dvina), eller endast Dvina, är en flod i nordvästra Ryssland som bildas genom sammanflödet av, enligt en uppfattning, floderna Vytjegda och Suchona, enligt en annan av sammanflödet av Suchona och Jug (nära Velikij Ustiug). Den flyter sedan genom Vologda och Archangelsk oblaster ut nära Archangelsk i Dvinabukten i Vita havet. Dess längd sätts, enligt uppfattningen att floden börjar i sammanflödet av Vytjegda och Suchona, till ungefär 1 780 kilometer; enligt uppfattningen Suchona och Jug är längden ungefär 743 kilometer. Norra Dvina avvattnar ungefär 365 000 km² och har vid mynningen en medelvattenföring på ungefär 3 600 m³/s. Större tillflöden utöver Vytjegda, Suchona och Jug är Pinega, Uftiuga, Vaga och Jemtsa.

Floden är farbar i nästan hela dess sträckning och används flitigt för transport och timmerflottning då den juni-oktober är isfri. En kanal förbinder floden med det volgabaltiska kanalsystemet och står sålunda i förbindelse till Neva och Volga. Viktigare städer vid floden är Velikij Ustiug vid sammanflödet av Suchona och Jug, Kotlas, Novodvinsk, Archangelsk och hamnstaden Severodvinsk väster om deltat.