Norra Real

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Norra Real
Norra Real 1.jpg
Allmänt
Skoltyp Gymnasieskola
Ort Stockholm
Län Stockholms län
Land  Sverige
Grundad 1890
Övrigt
Ägare Stockholm stad
Webbplats Officiell webbplats

Norra Real är en gymnasieskola på Roslagsgatan 1 i stadsdelen Vasastaden i Stockholms innerstad som byggdes år 1890. Skolhuset uppfördes 1888-91 efter ritningar av arkitekt Per Emanuel Werming. Samtidigt byggdes Södra Latin efter samma ritningar.[1]

Historik och skolbyggnad[redigera | redigera wikitext]

Norra Real räknar sina rötter till Storskolan i Nikolai församling, en utbildningsanstalt som omnämns första gången år 1319. År 1876 flyttade verksamheten till Södra stadshuset och blev Stockholms realläroverk med inriktning på naturvetenskap. Byggnaderna ansågs dock snart vara för omoderna och trånga. Ett beslut togs att resa ett nytt skolpalats, som enligt tidens anda placerades i stadens utkanter. Området i Vasastan var långt ifrån färdigbebyggt och fram till några årtionden tidigare hade sjön Stora Träsket gränsat till tomten. Arkitekten Per Emanuel Werming fick i uppgift att rita den nya skolbyggnaden som färdigställdes 1888-91 och fick namnet Högre realläroverket på Norrmalm.

Skolan, med sina 8 558 m² fördelade på 21 lärosalar fick sin tvillingbyggnad i Södra latin som invigdes ett år senare. Typisk för planen är en i mittaxeln placerad, halvrund samlingssal. Skolan har monumentala tegelfasader med fältindelningar och markanta profileringar, entréportal i ljus granit och fasaddekorationer som ankarjärn, spiror och räcken. Till skolan hör även en bevarad museisal, en upprustad botanisk trädgård, en renoverad aula samt en gymnastikbyggnad. Skolbyggnaden renoverades 1992-94.[2]

Till tidigare elever räknar skolan bland andra nobelpristagaren Manne Siegbahn, Claes Elfsberg, Horace Engdahl, Fiona FitzPatrick, Jonas Gardell, Felix Herngren, Gunnar Myrdal, Leif G.W. Persson, Stig Wennerström, Anders Wijkman och Erik Åsbrink.[3]

Norra Real på vintern
Norra real på vintern

Skulptur[redigera | redigera wikitext]

Planritning från 1897 för Norra Real, våning 1 trappa. Planen är identisk för Södra Latin.

Flores och Blanzeflor är en bronsskulptur av OS-medaljören Stig Blomberg, bestående av en flicka och en pojke, bägge sittande nakna på små hästar. Pojken håller hårt i sin hästs man med ena handen.

Skulpturens original återfinns centralt på Eriksdalsskolans skolgård och tillverkades år 1942-1943, och en kopia i gips, allmänt benämnd "Hästarna", finns innanför Norra Reals huvudentré.

Skulpturen smyckas ofta av eleverna och bildar ett nav för all trafik på skolan. Här blickar de båda barnen intensivt mot huvudutgången från skolan, längtandes efter villkorslös frihet och en plats där deras kärlek är obehindrad.

Föreningsliv på Norra Real[redigera | redigera wikitext]

Elevkåren[redigera | redigera wikitext]

Norra Reals Elevkår är en organisation som grundades år 1999 men registrerades år 2000[4]. Själva organisationens syfte är att "[...] göra det möjligt för medlemmarna i Elevkåren på Norra Real att skapa sig en mer givande skolgång" samt tillvarata på medlemmarnas sociala, akademiska och fackliga intressen. Elevkåren anordnar en hel rad omtyckta event som till exempel Vinterbalen, föreningsdagar och mycket mer. Vidare är Norra Reals Elevkår medarrangör av skolkampen Läroverksfejden som är en akademiskt betonad tävling mellan "De fyra läroverken"; Kungsholmen, Södra Latin, Östra Real samt Norra Real.

Ordföranden för Norra Reals Elevkår:

Läsår Ordförande
2015/2016 Nathalie Grigorenko
2014/2015 Emil Gnem
2013/2014 Saina Hussainbor
2012/2013 Sanna Sättare
2011/2012 Freja Nielsen
2010/2011 August Almqvist Jansson
2009/2010 Ludvig Stålberg

Elevkårens struktur[redigera | redigera wikitext]

Norra Reals Elevkår är en av de mer välutvecklade elevkårerna i hela Sverige. De aktiva medlemmarna består av Styrelsens nio ledamöter samt tre stycken utskott; Marknadsföringsutskottet, Saga-utskottet och Traditionsutskottet. Summerat består styrelsens och utskottens ledamöter av 29 personer.

Styrelsen är ansvarig för att utföra all verksamhet för alla medlemmar i Elevkåren.

Saga-utskottet[redigera | redigera wikitext]

1879 grundades Gymnasieföreningen Saga av sedermera professorn Ernst Carlson. En av föreningens uppgifter var att organisera för tiden ovanliga skolbaler.[2] Bland tidigare ordförande räknar föreningen sedermera borgarrådet Yngve Larsson.[5]. År 2014 anslöt sig Saga till Elevkåren och blev ett utskott under Styrelsen. Saga-utskottet har hand om allt som är studentrelaterat, slutskivor och försäljning av studentmössor, samt Insparken och Vinterbalen. Saga-utskottet består av åtta ledamöter.

Traditionsutskottet[redigera | redigera wikitext]

Traditionsutskottet startades på Norra Real år 2014. Utskottet består av sex ledamöter, som aktivt jobbar med att hjälpa Styrelsen anordna de sociala evenemangen. Detta är allt mellan International Suit-up day, välgörenhetsaktiviteter och Killergame.

Marknadsföringsutskottet[redigera | redigera wikitext]

Elevkårens marknadsföringsutskott arbetar aktivt med kommunikationen på sociala medier, gör affischer och annat PR-relaterat. Marknadsföringsutskottet består av fyra ledamöter. Norra Reals Marknadsföringsutskott har ett gott anseende i resten av landet på grund av många innovativa och nya informationskanaler. De har utöver magasin och sociala medier till och med en egen applikation för mobiltelefoner. De håller också mycket hög standard på kvalitet i deras produktioner kring bild och film.

Nationell status[redigera | redigera wikitext]

Tillsammans med de andra stora läroverken Södra Latin, Kungsholmens Gymnasium och Östra Real har Norra Reals Elevkår ett mycket gott rykte i Sverige. Organisationen är en del av Sveriges Elevkårer, en samlingsorganisation för all elevkårer i Sverige och har sammanlagt över 60 000 medlemmar.

Inriktningar[redigera | redigera wikitext]

Klass 5c, mitten av 1890-talet. På främsta raden, längst till vänster, sitter sedermera borgarrådet Yngve Larsson. Foto: lektor Moll.

Skolans naturvetenskapliga program förvaltar traditionerna från skolans realskoletid och har fyra inriktningar: forskning, miljö, naturvetenskap och matematik. Norra Real är tillsammans med Östra Real de enda gymnasieskolorna med miljöinriktning i Stockholms stad. Laborativa inslag är viktiga i utbildningen.

Skolans samhällsvetenskapliga program hade tre inriktningar: samhällsvetenskaplig, språk och kultur. Sedan höstterminen 2011 har däremot de samhällsvetenskapliga programmen med kultur och språk som inriktning övergått till det återinförda humanistiska programmet. Kulturinriktningen har återkommande studier av Stockholm som stad och eleverna gör studiebesök på stadens museer.

Vid början av höstterminen 2006 introducerades även Barn- och fritidsprogrammet med inriktning på pedagogik och social verksamhet. Det ersattes dock med den nya specialutformade naturvetenskapliga matematikinriktningen våren 2008. Så fler intagningar kommer ej att ske gällande programmet på skolan.

Referenser[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ *Andersson, Henrik O.; Bedoire, Fredric (1977) [1973]. Stockholms byggnader: en bok om arkitektur och stadsbild i Stockholm (3). Stockholm: Prisma. Libris 7406664. ISBN 91-518-1125-1 , s. 300
  2. ^ [a b] Norra Real - en kort historik
  3. ^ ”Kända f.d. NR-elever”. patlon.se. http://patlon.se/norra_real/nr_kand.html. Läst 12 januari 2016. 
  4. ^ ”Allabolag.se, registreringsåret”. http://www.allabolag.se/8024087036/Norra_Reals_Elevkar. Läst 21 september 2014. 
  5. ^ Bonnier, Tor (1972). Längesen: sammanklippta minnesbilder. Stockholm: Bonnier. Sid. 43. Libris 7143878. ISBN 91-0-038071-7 

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]