Norrbottens Järnvägsmuseum

Norrbottens Järnvägsmuseum
Information
PlatsKarlsvik, Luleå kommun
AdressArcusvägen 25
Webbplats
http://nbjvm.se

Norrbottens Järnvägsmuseum ligger vid Karlsvikshyttans järnvägsstation i Karlsvik utanför Luleå och ger en inblick i de senaste 100 årens järnvägsteknikhistoria. Den ideella föreningen Malmbanans Vänner äger och driver museet.

Museet består av en samling byggnader varav en del har flyttas från andra järnvägar i norra Norrland och en fordonssamling. Fordonssamling finns i två hallar och utomhus med en samling på 140 fordon[1] varav de flesta har anknytning till Malmbanan. I museet finns tre stora modelljärnvägar.

Planerna för museet och återuppbyggandet av Gammelstad–Karlsvikshyttans Järnväg till Karlsvik startade i början på 1980-talet. Det återuppbyggda spåret nyinvigdes den 14 juni 1986[2] och trafikeras av Malmbanans Vänner.

Områdets historia[redigera | redigera wikitext]

Nära järnvägsmuseet ligger ruinen av Luleå järnverk, föregångaren till Norrbottens Järnverk och SSAB. Där drevs Luleå Järnverk mellan 1905 och 1925. För transport till och från järnverket anlades Norrbottens enda enskilda järnväg, Gammelstad-Karlsvikshyttans Järnväg, vilken existerar än idag som industrispår. Banan trafikeras även med veterantågstrafik av föreningen Malmbanans Vänner.[3]

Se även[redigera | redigera wikitext]

Källhänvisningar[redigera | redigera wikitext]

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]