Noors slott

Från Wikipedia
(Omdirigerad från Nors slott)
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Noors slott

Noors slott är en herrgård från karolinertiden i Knivsta kommun i Uppland.

Historik[redigera | redigera wikitext]

Noors slott omnämndes redan på 1300-talet. Gården drogs in till kronan 1686 i Karl XI:s reduktion, varefter den användes av Karl XI som jaktslott. År 1689 sålde kungen fastigheten till sin rådgivare Nils Gyldenstolpe, i samband med att denne upphöjdes till greve. Nils Gyldenstolpe byggde om slottet i karolinsk stil, möjligen efter ritningar av Jean de la Vallée till en på sin tid arkitektoniskt storslagen herrgårdsanläggning.

Den nu försvunna barockträdgården betraktades som en av landets finare i sitt slag och anlades av Johan Hårleman sent 1600-tal.[1][2][3]

År 1761 köptes Noors slott av riksrådet Carl Hermelin och släkten Hermelin ägde därefter slottet ända till 1918. Sedan dess har slottet skiftat ägare flera gånger och är numera en privatägd konferensgård.

Författaren Verner von Heidenstam skrev 1897 novellsamlingen Karolinerna under ett års vistelse på Noors slott, dit han sökt sig för att få rätt stämning för sin skildring av Karl XII:s krig. I slottets Heidenstamsrum kan besökare provsitta dennes stol.

Byggnaderna totalrenoverades 1996–97.

Fotogalleri[redigera | redigera wikitext]

Se även[redigera | redigera wikitext]

Referenser[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ Knivsta NE.se Nationalencyklopedin. 21 maj 2014.
  2. ^ Historia Arkiverad 21 maj 2014 hämtat från the Wayback Machine. Noors Slott. 21 maj 2014
  3. ^ Johan Hårleman Riksarkivet. 21 maj 2014

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]