Norsk Data

Från Wikipedia
NORD-1 från 1968, Norsk Datas första minidator.

Norsk Data (ND) var en tillverkare av minidatorer med huvudkontor i Oslo, Norge. Företaget grundades 1967 och gick omkull 1992, med en storhetstid som spände från det tidiga 1970-talet till mitten av 1980-talet.

Historisk översikt[redigera | redigera wikitext]

Företagets rötter går tillbaka till norska Forsvarets forskningsinstitutt (FFI) i Kjeller, strax utanför Oslo, där de tidiga datormodellerna SAM och SAM 2 (även känd som FLINK) hade utvecklats.

Dessa lyckade utvecklingsprojekt ledde till att bolaget A/S Nordata - Norsk Data Elektronikk grundades den 8 augusti 1967 av Lars Monrad Krohn, Per Bjørge och Rolf Skår. Företaget levererade minidatorer till flera forskningsinstitutioner, bland annat till CERN i Genève, Schweiz, där de användes i forskningen runt partikelacceleratorer. Norsk Data hade även framgångar som leverantör till datacentraler inom offentlig sektor i Norge samt till flera högskolor och gymnasier. Bland svenska högskolor var Luleå tekniska högskola en stor kund hos Norsk Data.

Efter många framgångar kollapsade "imperiet" Norsk Data i början av 1990-talet, huvudsakligen beroende på att man missbedömt betydelsen av persondatorrevolutionen, men också för att man inte hängde med i utvecklingen av Unix-baserade arbetsstationer.[enligt vem?] Delar av företagets teknologi levde vidare i bolaget Dolphin Interconnect Solutions.

Maskiner[redigera | redigera wikitext]

Följande är några viktigare datormodeller från Norsk Data:

Programvara[redigera | redigera wikitext]

Norsk Data utvecklade och levererade även programvara till sina datormodeller, från operativsystem till tillämpningar och kompletta turnkey-system:

Kuriosa: World Wide Web utvecklades av Tim Berners-Lee vid CERN, som skrev programmet Enquire på en minidator med SINTRAN III[1]

Referenser[redigera | redigera wikitext]

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]