Norsk Kvinnesaksforening

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Norsk Kvinnesaksforening
FörkortningNKF
Grundad1884
GrundareHagbard Berner och Gina Krog
TypKvinnoorganisation
OrdförandeKarin Maria Bruzelius
Ansluten tillNorges kvinnelobby
International Alliance of Women

Norsk Kvinnesaksforening (NKF; tidigare stavning Norsk Kvindesagsforening) är en norsk politisk organisation etablerad 28 juni 1884 för att virke for at skaffe Kvinden den hende tilkommende Ret og Plads i Samfundet. Det är Norges äldsta och ledande feministiska organisation och Norges äldsta organisation som arbetar för att främja jämställdhet. Dess ordförande är justitierådet Karin Maria Bruzelius. Bland de tidigare ledarna är den första redaktör för tidningen Dagbladet Hagbard Berner, administrationsminister Eva Kolstad och tidigare stortingsledamot och ordförande för UNICEF Torild Skard.

Dess grundare bestod av 171 män och kvinnor, bland dem ett stort antal Stortingsledamöter, ett antal tidigare och framtida statsministrar från Venstre, redaktörerna av de stora liberala tidningarna, den senare Høyre-statsministern Francis Hagerup och andra kända personer från det politiska och offentliga livet. Camilla Collett blev 1884 utsedd till hedersmedlem.

Organisationen har arbetat för kvinnlig rösträtt, rätten till arbete och inrättandet av Likestillingsrådet (Jämställdhetsrådet), föregångare till Likestillings- og diskrimineringsombudet. Norsk Kvinnesaksforening är medlem i Norges kvinnelobby och i International Alliance of Women, som har allmän konsultativ status i FN:s ekonomiska och sociala råd.

Ordförande[redigera | redigera wikitext]

Litteratur[redigera | redigera wikitext]

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]

Se även[redigera | redigera wikitext]