Northrop Grumman B-21 Raider

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Uppslagsordet ”B-3” leder hit. För svenska bombflygplanet B 3, se Junkers Ju 86.
Northrop Grumman B-21 Raider.

Northrop Grumman B-21 Raider[1] är ett strategiskt amerikanskt bombflygplan som är under utveckling för USA:s flygvapen av den multinationella vapentillverkaren Northrop Grumman Corporation.

Amerikanska flygvapnet började upphandlingen i juli 2014. Ett avtal med en av två konkurrerande tillverkare, Boeing och Lockheed Martin samt Northrop Grumman, förväntades att signeras under 2015. Flygvapnet planerar att minst 80-100 bombflygplan ska byggas till en kostnad uppemot $44-55 miljarder.[2]

Specifikationerna för flygplanet är inte helt kända, men bombflygplanet ska vara ett smygflygplan för en marschfart under ljudets hastighet med en räckvidd på uppemot 10.000 kilometer. Flygplanet ska vara mindre än Northrop Grumman B-2 Spirit och använda samma motorer som det nya taktiska flygplanet Lockheed Martin F-35.

Önskemålet är att det nya flygplanet ska vara i operativt bruk omkring 2025 med hänsyn till att nuvarande strategiska bombflygplan, 76 Boeing B-52 Stratofortress, 63 Rockwell B-1 Lancer och 20 B-2, är förhållandevis gamla, och att därmed en stor del av bomflygplansflottan är i icke-operativt skick vid varje tillfälle. B-21 ska ersätta B-52 och B-1.

Referenser[redigera | redigera wikitext]

Noter[redigera | redigera wikitext]

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]