Northumberland

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
För orten med samma namn i New Hampshire, se Northumberland, New Hampshire.
Northumberland
Ceremoniellt grevskap och enhetskommun
Morpeth
Flag of Northumberland.svg
Flagga
Coat of arms of Northumberland County Council.png
Land Storbritannien Storbritannien
Riksdel England
Region North East England
Administrativ
huvudort
Morpeth
Yta 5 013 km²
Folkmängd 310 000
Befolkningstäthet 62 invånare/km²
Tidszon GMT (UTC+0)
 - sommartid BST (UTC+1)
GeoNames 2641235
11609026
EnglandNorthumberland.png

Northumberland är ett grevskap och en enhetskommun (unitary authority) i nordöstra England vid gränsen mot Skottland. Efter att området runt Newcastle-upon-Tyne överförts till Tyne and Wear 1974 är dess huvudort Morpeth.

Northumberland har haft stor historisk betydelse[förtydliga] och många historiska platser som Lindisfarne och Bamburgh ligger i Northumberland.

Geografi[redigera | redigera wikitext]

En för Northumberland vanlig vy.

Större delen av grevskapet är ett kalt bergland, med stora myrar och svag gräsväxt. De största höjderna är på sydvästra gränsen Killhope Law (673 m ö.h.) och på skotska gränsen Cheviot Hills (högst 815 m ö.h.). De sistnämnda utmärks genom friskt gräs, som ger näring åt stora hjordar av får. Mellersta delen av landet är svagt kuperad och kusten är huvudsakligen flack. Utanför kusten ligger Lindisfarne (Holy Island) och Farne Islands. Den största floden är Tweed på norra gränsen. I södra och sydöstra delen utbreder sig ett stort stenkolsfält. Förutom stenkol finns i Northumberland järnmalm och silverhaltig blymalm samt flera slags leror, kalk- och sandsten.

Politik[redigera | redigera wikitext]

Sedan 2009 är Northumberland en enhetskommun (unitary authority). Mellan 1974 och 2009 var grevskapet uppdelat på sex distrikt: Blyth Valley, Wansbeck, Castle Morpeth, Tynedale, Alnwick och Berwick-upon-Tweed.

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]

Small Sketch of Owl.pngDen här artikeln är helt eller delvis baserad på material från Nordisk familjebok, Northumberland, 1904–1926.