Notkrisen

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök

Notkrisen, finska noottikriisi, var en politisk kris i Finland som utlöstes i oktober 1961, efter att Sovjetunionens utrikesminister Andrej Gromyko sände en not till Finlands regering med krav på att omförhandla och förlänga VSB-avtalet. VSB-avtalet hade instiftats 1948, och innebar framför allt att Finland skulle hålla sig neutralt i kalla kriget, och avstå från allianser med västmakterna.

Oppositionen i Finland hade tidigare under 1961 presenterat Olavi Honka som kandidat i presidentvalet 1962, och Sovjetunionen befarade att Honka skulle närma sig västmakterna. Det kalla kriget var påtagligt, framför allt genom den pågående krisen i Berlin, och därför var Sovjetunionen beroende av att Finland förblev en neutral buffertstat.

När noten sändes befann sig president Urho Kekkonen på statsbesök i USA. Kekkonen utlyste den 14 november nyval till Finlands riksdag, och tidigarelade presidentvalet, så att båda val hölls i januari 1962. Honka drog tillbaka sin kandidatur. Efter att Kekkonen mött Sovjetunionens regeringschef Nikita Chrusjtjov i Novosibirsk den 24 november, drog Sovjetunionen tillbaka krav på konsultationer om nya avtal. Kekkonen vann valet med 199 av 300 röster.

Notkrisen är en av de händelser som bidragit till begreppet finlandisering, där en stormakt utövat påtryckningar för att styra ett mindre lands politik.

Se även[redigera | redigera wikitext]