Notre-Dame de Paris

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök

Artikelnamnet Notre Dame i olika varianter hänvisar hit. För andra kyrkor med samma namn, se Lista över kyrkor uppkallade efter Maria, Jesu mor. För andra betydelser av Notre-Dame de Paris, se Notre-Dame de Paris (olika betydelser). För metal-bandet Notre Dame, se Snowy Shaw.
Cathédrale Notre-Dame de Paris
Kyrka
Notre-Dame de Paris.
Notre-Dame de Paris.
Land Frankrike Frankrike
Ort Paris
Trossamfund Romersk-katolska kyrkan
Stift Paris
Plats Parvis Notre-Dame – Place Jean-Paul-II
Längd 127 m m
Bredd 48 m m
Höjd 69 m (tornen) m
Stil Gotik
Invigd 1345
GeoNames 6269274
Katedralen sedd söderifrån.
Katedralen sedd söderifrån.
Webbplats: Cathédrale Notre-Dame de Paris

Cathédrale Notre-Dame de Paris (sv. Vår Frus Katedral i Paris), eller vanligen bara Notre-Dame, är en katedral i Paris byggd 1163–1345. Katedralen, som ligger på ön Île de la Cité i floden Seine, formgavs av Maurice de Sully. Katedralen har klassats som ett världshistoriskt monument av Förenta Nationerna. Napoleon Bonaparte lät sig krönas till kejsare här den 2 december 1804.

Notre Dame är i Frankrike också den allmänna benämningen på kyrkobyggnader helgade till Vår Fru, det vill säga Jungfru Maria.

Innovationer

Notre-Dame var en av de första gotiska katedralerna. Skulpturerna och glasmålningarna visar naturalismens inflytande, vilket ger dem ett mer sekulärt utseende än den tidigare romanska arkitekturen. Notre Dame var dessutom en av de första byggnaderna i världen att använda strävbågar.

Från början var det inte tänkt att byggnaden skulle ha strävbågar runt koret och navet, men efter byggnationen påbörjats och de tunna väggarna (en gotisk nymodighet) växte högre, började belastningssprickor att uppträda när väggarna buktade utåt. Strävbågarna lades till för att förhindra ytterligare skador. I många år föraktades strävbågarna, eftersom det sades att de såg ut som stafflier som någon glömt att avlägsna och gav katedralen ett ofullbordat utseende. Notre Dame har blivit känd genom Victor Hugos roman och Disney-filmen Ringaren i Notre Dame som handlar om den puckelryggige och vanskapte Ringaren Quasimodo.

Konstruktion

1160 ansåg biskopen Maurice de Sully att den dåvarande Pariskatedralen var ovärdig sitt uppdrag och rev den till grunden kort efter sitt tillträde som biskop i Paris. Enligt legenden fick de Sully en vision av en härlig ny katedral och skissade den i jorden framför den gamla katedralen. För att kunna uppföra den nya katedralen måste även flera hus demoleras och en ny väg byggas för att kunna forsla fram byggmaterialet.

1163 påbörjades själva byggarbetet, under Ludvig VII:s regeringstid. Det råder skilda meningar huruvida biskop de Sully eller påve Alexander III lade katedralens grundsten. Under konstruktionen arbetade ett flertal arkitekter med byggnationen, något som de olika stilarna (och höjderna) på tornen vittnar om. Dessa blev färdiga 1245, och katedralen var färdig omkring 1345.

Katedralen i siffror

  • Kyrkklockan Emmanuel i sydtornet väger 13 ton. Enbart kläppen väger 500 kilogram. Det sägs att när Emmanuel göts omkring 1631, kastade kvinnor guld och andra smycken i smältan, vilket skall ha gett klockan dess unika Fissklang.
  • Huvudvalvet i katedralen är 34 meter högt.
  • Tornen i västfasaden är 69,00 meter höga.
  • 422 trappsteg (som blir smalare mot toppen) leder till klocktornets högsta punkt. 386 av dem går att beträda.

Kommunikationer

I närheten ligger St-Michel – Notre-Dame station som trafikeras av metro samt RER-tåg.

Se även

Källor

  • Perrier, Jacques, Notre-Dame de Paris. Paris: L'Association Maurice de Sully 1993.

Externa länkar