Nutella

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Nutella
Nutella ak.jpg
Näringsvärde per 100 g
Energi 514 kcal / 2147 kJ
Protein 6,8 g
Kolhydrater 56,8 g
Fett 31 g
Riboflavin (B2) 0,25 mg
Kobalamin (B12) 0,26 μg
Alfatokoferol (E) 6,6 mg
Mineraler
Magnesium 75 mg
Fosfor 172 mg

Nutella är handelsnamnet på ett nougatpålägg som produceras av det italienska företaget Ferrero. Det är stort i bland annat Tyskland, Italien och Frankrike. Nutella började tillverkas på 1940-talet. Varje år tillverkas 179 000 ton Nutella.

Historik[redigera | redigera wikitext]

Nutella uppfanns av den italienska konfekttillverkaren Pietro Ferrero, som försökte få fram kakao och choklad under 1940-talet då det var hårt ransonerat.[1] Genom att blanda hasselnötter, socker, olja och kakao fick han fram en påläggsprodukt. Produkten såldes i små kuber inpackade i folie, och hade en fast konsistens. Det var meningen att man skulle skära skivor av pastan och lägga på smörgåsen. Men eftersom föräldrar klagade över att deras barn plockade bort skivorna från brödet och endast åt Nutellan så gjorde han blandningen krämigare, och började sälja den i burkar istället. Den kallades till en början för Supercrema, innan den fick namnet Nutella.[2] Idag är Nutella mycket populärt, det säljs en burk Nutella ungefär var 2,5:e sekund i världen.[1]

Innehåll[redigera | redigera wikitext]

Ingredienser[redigera | redigera wikitext]

Näringsvärden[redigera | redigera wikitext]

RDI = rekommenderat dagligt intag

Referenser[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ [a b] ”World Nutella Day: 10 things you didn't know about the choc spread”. http://www.telegraph.co.uk/foodanddrink/foodanddrinknews/10836754/World-Nutella-Day-10-things-you-didnt-know-about-the-choc-spread.html. Läst 5 juni 2015. 
  2. ^ Italienare uppfann Nutella”. Världens Historia. 2010. http://varldenshistoria.se/fraga-oss/italienare-uppfann-nutella. Läst 4 mars 2013. 

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]

Se även[redigera | redigera wikitext]