Nutida nordisk religion

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Som Jolanda III firar lokalens arrendator Rosie Björkman 2016 sommarsolståndet i Hagalundaparkens gamla vattentorn (sonen August Dellert till vänster).

Med nutida nordisk religion avses nutida inhemska nordiska religioner grundade på forn sed, fornnordisk mytologi eller nordisk folktro (nordisk sed).

Asatro[redigera | redigera wikitext]

Ordet asatro myntades i mitten av 1800-talet och avsåg då just tron på asarna i den fornnordiska mytologin, som beskrivs i Poetiska Eddan, Snorres Edda och annan fornisländsk litteratur. Modern asatro har dock förändrats en del sedan den nationalromantiska asatron på 1800-talet.

Nordisk sed[redigera | redigera wikitext]

Begreppet nordisk sed myntades 1995 inom det som senare blev Samfälligheten för Nordisk Sed. Med Nordisk sed avses de folkliga traditioner som ännu i modern tid finns utanför kyrkans kontroll. Det handlar om de hedniska inslagen i folktron och har inget med Eddorna att göra. [1]

Forn sed[redigera | redigera wikitext]

Begreppet forn sed lanserades av Olof Frömund Ansheille i boken Frågor om asatro 1991. Begreppet fanns redan under medeltiden då forn siðr betecknade den förkristna religionen till skillnad från den nya seden som var kristendomen. Idag används forn sed för hedendom som har sitt ursprung i Eddorna eller i den nordiska folktron.

Referenser[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ Den Nordiska Seden på hedendom.se

Se även[redigera | redigera wikitext]