Nyårsdagen

Från Wikipedia
Nyårsdagen
Times Square Nyårsdagen 2008
TypHelgdag, flaggdag
Datum1 januari (Västkyrkan)
14 januari (vissa östkyrkor)
Geografi och firareAnvändare av gregorianska kalendern, hela världen
PeriodGammalt
AnledningNytt år
TraditionerGudstjänster
Allmän helgdagMånga länder
Allmän flaggdagMånga länder

Nyårsdagen är kalenderårets första dag. Den gregorianska kalenderns nutida placering, 1 januari, härrör från romarna, som år 153 f.Kr. förlade konsulernas tillträde till denna dag (tidigare började det romerska året den 1 mars, vilket är förklaringen till att det är just februari som blir en dag längre i händelse av skottår).

Efter att 25 december firades som Jesus födelsedag blev 1 januari åttonde dagen efter födelsedagen vilket är den dag judiska barn namnges och omskärs. I samband med andra konciliet i Tours år 567 beslutades att en omskärelsemässa skulle hållas till minne av det. Därför kom första januari att kallas omskärelsefest.[1] Temat i Svenska kyrkan den här dagen är "I Jesu namn".[2]

Det var först under högmedeltiden som den 1 januari åter slog igenom som nyårsdag inom västkyrkan, dock inte överallt ens i Västeuropa. Dagen har dock alltid räknats som årets första enligt den gregorianska kalendern, som fastställdes under 1500-talet i de katolska länderna och som de protestantiska länderna anpassade sig till under 1600-och 1700-talen. Denna kalender har under 1900-talet även tagits över i sekulära sammanhang i det ortodoxt kristna Östeuropa, och av praktiska skäl även på många andra ställen över hela världen som har varit under inflytande av västerlandet.

I andra delar av världen firas nyår vid andra tider på året, exempelvis vid vårdagjämningen.

Nyårsfirande

Övergången till det nya året firas av många människor. Nyårsdagen inleds normalt med fyrverkerier. Mer information om själva firandet finns i nyår.

Nyårskonserten från Wien[3] och backhoppningstävlingen i Garmisch-Partenkirchen är två berömda traditioner på nyårsdagen varje år.[4]

Några nyårsdatum enligt andra kalendrar

Inom parentes anges årtal om datumet förändras med åren i förhållande till den gregorianska kalendern

(*) Då man firar Nouruz vid solens exakta position vid vårdagjämningen, kan nyåret inträffa 20, 21 eller 22 mars.

Referenser

Externa länkar