Nyårslöfte

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök

Nyårslöften är ett löfte som avläggs av en individ på nyårsafton som ett sätt att förändra sin livsstil åt ett håll som ses som positivt. Namnet kommer ifrån det faktum att dessa löften oftast sätts i effekt på nyårsdagen och kvarstår tills målet har uppnåtts, även om många löften förblir ouppnådda och relativt ofta bryts en kort tid efter att de satts.

Nyårslöften i Västvärlden[redigera | redigera wikitext]

Många nyårslöften i västvärlden innehåller en förbättring av fysisk hälsa eller utseende. Till exempel kan en persons löfte vara att begränsa eller helt avsluta intaget av alkohol, tobak eller andra droger. Det vanligaste nyårslöftet är att gå ner i vikt.[källa behövs] En student kan till exempel göra ett löfte att koncentrera sig på sina studier, alternativt sitt sociala liv. Löften att äta vettigare eller påbörja regelbunden träning är också vanligt.

Mer sociocentriska exempel är till exempel att donera pengar till fattiga oftare, eller att bli mer medveten om miljön och sin omgivning.

Sverige[redigera | redigera wikitext]

En undersökning som Sifo utförde 2011 på uppdrag av IQ påvisade att 13 procent av svenskarna angav nyårslöfte och att det var vanligast i Stockholm och bland unga kvinnor.[1] 17 procent bröt sitt löfte enligt undersökningen.[1]

Etymologi[redigera | redigera wikitext]

Traditionen med nyårslöften kommer från USA. Där förekommer uppgifter om att åskledarens uppfinnare, vetenskapsmannen Benjamin Franklin, introducerade bruket att formulera goda föresatser inför det nya året.[2]

I Sverige användes tidigare begreppet bragelöfte, som finns belagt i Svenska Akademiens ordbok från 1903, men ordet var inte specifikt förknippat med nyår.[2] Den äldsta kända noteringen med ordet nyårslöfte förekom i Aftonbladet 1944.[2] Det dröjde dock flera år innan ordet blev etablerat. Svenska Akademiens ordboksredaktion har inga noteringar med ordet "nyårslöfte" fram till 1947.[2] En av de tidigaste tryckta källorna är en dagsedel av Stig Dagerman med dikten Nyårslöfte, publicerad i tidningen Arbetaren på nyårsafton 1952.[2]

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]

Referenser[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ [a b] IQ (17 februari 2011). ”Många nyårslöften redan brutna”. Pressmeddelande. Läst 1 januari 2013. Arkiverad från originalet den 1 mars 2011.
  2. ^ [a b c d e] Nyårslöften har inte hållits länge”. Svenska Dagbladet. 31 december 2011. http://www.svd.se/kultur/understrecket/nyarsloften-har-inte-hallits-lange_6741745.svd. Läst 2 januari 2012.