Ny-Ålesund

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Ny-Ålesund
Ort
Ny-Ålesund på sommaren.
Ny-Ålesund på sommaren.
Land Norge Norge
Fylke Svalbard
Koordinater 78°55′N 11°56′Ö / 78.917°N 11.933°Ö / 78.917; 11.933
Folkmängd Permanentboende 35
 - Sommarhalvåret 120
 - Svalbard totalt 2 756
GeoNames 7535963
Ny-Ålesund på kartan över Svalbard.
Red pog.svg
Ny-Ålesund på kartan över Svalbard.
Ny-Ålesund, juni 2013

Ny-Ålesund är en tidigare gruvort och nuvarande forskningsby på Svalbard. Samhället ligger på Brøggerhalvön vid Kongsfjorden på västra Spetsbergen. Där bor 35 personer året om, och ett hundratal fler under sommarhalvåret.

Hamnerabben ligger strax väster om byn.

Klimat[redigera | redigera wikitext]

På grund av Golfströmmen är klimatet milt trots det nordliga läget; medeltemperaturen på vintern är cirka -14 °C och på sommaren är den cirka +5 °C. Isklassade fartyg kan nå samhället större delen av året, och vanliga båtar på sommaren.

Historik[redigera | redigera wikitext]

Ett nätverk av smalspårig järnväg fraktade kol från gruvorna till utskeppningskajen.

Den engelske valfångstmannen Jonas Poole, som anses vara den första som besökt området, fann bitar av kol vid Kongsfjorden 1610. I början av 1900-talet upptäcktes andra kolfyndigheter. Erling Einar Angell Thiis erbjöd 1916 Ålesunds styrande att ta över Green Harbour Coal Companys kolflötsar vid Kongsfjorden, vilket ledde till en kontakt med Peter S. Brandal. Denne ägde vid denna tid tillsammans med Trygve Klausen, Michael Knutsen och Trygve Jervell företaget AS Ishavet. Samma sommar åkte Brandal och Knutsen till Kongsfjorden med en arbetsstyrka på 60 man för att kartlägga fyndigheterna och påbörja försöksdrift. De återvände med 300 ton kol. I december 1916 bildade Peter S. Brandal, Trygve Klausen, Michael Knutsen och Trygve Jervell Kings Bay Kull Company och övertog koncessionen för 250 000 norska kronor. Redan våren 1918 sålde Trygve Jervell sina aktier till de tre andra ägarna.

Anläggning av gruvan och orten påbörjades 1917. Allt måste byggas upp från grunden, såsom gruvor, järnväg för att frakta kolet från gruvorna till kajen, verkstäder och bostäder. Den första vintern övervintrade 62 personer på Spetsbergen. Agnes var den första gruvan som öppnades, och sommaren därpå öppnades gruvan Advokaten. Den första säsongen utskeppades 15 000 ton kol.

Kings Bay Kull Company hade ekonomiska problem under 1920-talet, och driften upphörde 1926. I maj 1929 tillsatte det norska Handelsdepartementet en kommission, som skulle göra en bedömning av den norska statens intresse av kolbrytning i Svalbard. Detta ledde till en permanent nedläggning samma år i Ny-Ålesund och en koncentration av norsk kolbrytning till området vid Longyearbyen. År 1933 övertog den norska staten alla aktier i Kings Bay Kull Company. År 1945 återupptogs kolbrytningen i Ny-Ålesund, och den pågick till november 1962. Då inträffade en olycka, varvid 21 personer omkom. Gruvan stängdes efter olyckan, som ledde till att den norska regeringen under Einar Gerhardsen tvingades avgå efter en förtroendeomröstning om regeringens ansvar i Stortinget. Gruvbolagets namn ändrades 1998 till Kings Bay A/S. Bolaget ägs idag helt av norska staten. Bolaget har drygt 20 anställda på plats i det av bolaget ägda Ny-Ålesund.

I Ny-Ålesund finns numera forskningsstationer från Norge (Sverdrupstationen), Kina, Japan, Sydkorea, Frankrike, Storbritannien, Italien och Tyskland. Under sommarmånaderna kan antalet tillfälliga forskare uppgå till över 100.

Ny-Ålesund har varit startplats för många arktiska expeditioner och räddningsexpeditioner, som till exempel Roald Amundsens färd med luftskeppet Norge 1926 och Umberto Nobiles färd året efter med luftskeppet Italia. Förtöjningsmasten som användes står fortfarande kvar, men luftskeppshangaren är riven.

Se också[redigera | redigera wikitext]

Fotogalleri[redigera | redigera wikitext]

Källor[redigera | redigera wikitext]

  • Denna artikel är delvis baserad på artikeln Ny-Ålesund] på norskspråkiga wikipedia (bokmål).

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]