Nya Ulriksdal

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök

Nya Ulriksdal är en ny stadsdel i Solna med både bostäder, kontor och butiker. I Ulriksdal är det nära till frilufts- och grönområden, som Hagaparken, Ulriksdals slott och Överjärva Gård. Dessa områden tillhör Stockholms Nationalstadspark, den första i sitt slag i världen. Området nås enkelt via pendeltåg till stationen Ulriksdal.

Historik

Drottning Kristinas kröningståg passerade genom området 1650, på väg från Ulriksdals slott in till Stockholm.

Marken tillhörde tidigare Överjärva gård. Järnvägsstationen Järva öppnade 1866 då Norra stambanan invigdes.

År 1919 anlades här galoppbanan Stockholm Jerfva. Under 1921/1922 bytte järnvägsstationen och kapplöpningsbanan båda namn till 'Ulriksdals station' respektive 'Ulriksdals kapplöpningsbana' efter det närliggande Ulriksdals slott. Det var dels för att få en mer kunglig prägel men att också för att stationsnamnet ofta förväxlats med 'Järna' och 'Järle'. Galoppbanan flyttade 1960 till Täby.

Golf började spelas på fältet under 1970-talet och 1986 bildades Ulriksdals GK. (En del av golfverksammheten kommer att finnas kvar även efter att hela området är färdigbyggt.)

I augusti 2005 förvärvade PEAB galoppfältet och började utveckla "Nya Ulriksdal".

Planering

Nya Ulriksdal är ett område under tillväxt. När allt är klart skall det finnas plats för 1 500 bostäder och cirka 125 000 kvadratmeter för kontor, handel och service. I området finns förskola och skola med idrottshall. Närservicen utökas successivt med bland annat fler butiker, restauranger och gym.

Galoppvägen påminner om den gamla galoppbanan liksom nya kvartersnamn som Kapplöpningen, Jockeyn, Måldomaren, Vinnaren och Totalisator.

Omgivning

Det är nära är det till frilufts- och grönområden, som Hagaparken, Ulriksdals slott och Överjärva gård. Dessa områden tillhör Stockholms Nationalstadsparken, den första i sitt slag i världen.

Bilder

Se även

Externa länkar