Nyhetsvärdering

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök

Nyhetsvärdering är att utifrån olika kriterier, som identifikation, sensation eller politisk ideologi, bedöma och avgöra vilka nyheter som är så värdefulla att de bör få utrymme och placeras i en nyhetsrapportering av olika slag.

Det finns olika teorier om nyhetsvärden, en känd teori är den av den tyska mediaforskaren Henk Prakke, vars teori går ut på tre olika avstånd.

1. Tidsavståndet; Har det gått lång tid mellan händelsen och nyheten så sjunker nyhetsvärdet.

2. Det geografiska avståndet; Om händelsen är geografiskt långt bort sjunker nyhetsvärdet.

3. Det kulturella avståndet; engagemang, om det inte är viktigt för dig så sjunker nyhetsvärdet.

-Men en nyhet behöver inte stämma överens med alla tre avstånden för att vara relevant. Även om någonting händer på andra sidan jorden kan vi fortfarande vara mycket engagerade och intresserade i att få veta vad det är som händer, men då behöver det vara en större händelse.

Eftersom de flesta tryckta och många strömmande medier är kommersiella vinstdrivande företag med prenumerant och reklamintäkter, så görs en bedömning av läsarintresse. Har de flesta läst en nyhet en tidigare dag minskar nyhetsvärdet. Även public-service-medier intresserar sig för läsarintresse och antal läsare. De flesta medier köper in färdiga artiklar från nyhetsbyråer, särskilt för utländska händelser. Då köps oftast engelskspråkiga artiklar in för att underlätta översättningen, vilket ger en övervikt händelser från engelskspråkiga länder, särskilt USA, och dubbel översättning för händelser från andra länder.

Referenser[redigera | redigera wikitext]