Nyhetsvärdering

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök

Nyhetsvärdering är att utifrån olika kriterier, som identifikation, sensation eller politisk ideologi, bedöma och avgöra vilka nyheter som är så värdefulla att de bör få utrymme och placeras i en nyhetsrapportering av olika slag.

Det finns olika teorier om nyhetsvärden, en känd teori är den av den tyska mediaforskaren Henk Prakke. Vars teori går ut på tre olika avstånd.

1. Tidsavståndet; Har det gått lång tid mellan händelsen och nyheten så sjunker nyhetsvärdet.

2. Det geografiska avståndet; Om händelsen är geografiskt långt bort sjunker nyhetsvärdet.

3. Det kulturella avståndet; engagemang, om det inte är viktigt för dig så sjunker nyhetsvärdet.

-Men en nyhet behöver inte stämma överens med alla tre avstånden för att vara relevant.

Även om någonting händer på andra sidan jorden kan vi fortfarande vara mycket engagerade och intresserade i att få veta vad det är som händer.

Det finns många andra faktorer:

  • Journalistens egna åsikt: Även om det ska undvikas (med tanke på pressetik) kan journalister ofta förstora upp nyheter enligt sin åsikt och låta personer med överensstämmande åsikt synas.
  • Nyhetsbyråer och språk. Det anses arbetskrävande att ta fram fakta om en nyhet, och media köper ofta färdiga artiklar från andra medier eller nyhetsbyråer, som ofta förkortas eller skrivs om enligt egen känsla. Om nyheten har hänt utomlands så får artikeln översättas, och då föredras engelska artiklar med tanke på journalistens egna språkkunskap. Av denna anledning övervärderas nyheter från engelskspråkiga länder, särskilt USA, och för nyheter från andra länder har den ofta översatts först till engelska och sedan till det egna språket.

Referenser[redigera | redigera wikitext]