Nyinspelning

Från Wikipedia

En nyinspelning eller remake[1] (engelska: remake) är en ny version av en gammal film där man spelar in hela filmen på nytt, oftast med helt nya skådespelare och mindre eller större förändringar i manuset. En nyinspelning är inte detsamma som en uppföljare, även om båda ofta kommersiellt görs delvis för att få ut mer pengar ur originalets koncept. Ordet remake är belagt i svenska språket sedan 1991.[1]

Vissa nyinspelningar behåller samma namn och kopierar originalfilmen scen för scen, till exempel Psycho från 1998 som mer eller mindre en kopia av originalfilmen Psycho från 1960. Ett annat exempel är Dawn of the Dead från 2004 som är en nyinspelning av originalet Dawn of the Dead från 1978. Ibland har nyinspelningen inte samma namn som originalfilmen, till exempel 1961 års Pongo och de 101 dalmatinerna som i 1996 års nyinspelning istället fick heta 101 dalmatiner.

Eftersom utländska filmer anses sälja dåligt i USA, har ett antal nyinspelningar gjorts där nästan uteslutande av den anledningen. Ett exempel är icke engelskspråkiga filmer som det görs nyinspelningar av i USA, filmer som 3 hommes et un couffin (1985), som kom ut i nyinspelning som Tre män och en baby (1987)[2], och Nikita (1990) som blev Kodnamn: Nina (1993).

Om två olika filmer är filmatiseringar av samma roman, är det inte självklart att den senare filmen räknas som en nyinspelning av den första. Hur det tolkas kan bero på om den nya filmen har tagit upp element som förekommer i den gamla filmen men inte finns med i romanen.

Se även[redigera | redigera wikitext]

Källor[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ [a b] Svenska Akademiens ordböcker (SAOL, SO och SAOB) på Svenska.se: remake
  2. ^ Mats Karlsson (19 mars 2015). ”21 filmer du inte visste var remakes”. Moviezine. https://www.moviezine.se/nyheter/21-filmer-du-inte-visste-var-remakes. Läst 23 september 2016.