Nymphadora Tonks

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Nymphadora Tonks
Harry Potter-rollfigur
SkådespelareNatalia Tena
Svensk dubbningClaudia Galli
Anknytning
LojalitetFenixorden
ElevhemHufflepuff [1]
Information
KönVarierande, ofta kvinna
HårfärgVarierande, ofta rosa
ÖgonfärgVarierande, ofta brun
BlodHalvblod

Nymphadora Tonks 1973-1998 är en fiktiv person i Harry Potter-böckerna av JK Rowling och medverkar för första gången i Harry Potter och Fenixorden. Tonks föredrar att bli kallad endast vid sitt efternamn. Hon beskrivs som en ung kvinna i tjugofemårsåldern, en auror och en medlem av Fenixorden. Som en metamorfmagus kan Tonks förändra sitt utseende efter behov, vilket är bra för henne i jobbet som auror, men även för att roa sina vänner. Hon är noterbart klumpig, och inte speciellt duktig på hushållstrollformler, såsom städning, matlagning och att packa saker.

Hon har en tendens att mest ställa till oreda då hon försöker hjälpa till. Tonks är halvblod, dotter till häxan Andromeda Tonks (född Black), och Ted Tonks (Mugglarfödd).

Hon är gift med Remus Lupin som är en varulv.

Under striden på hogwarts år 1998 kämpade Tonks vid Remus sida men blev mördad av sin moster Bellatrix Lestrange.

Barndom och ungdomsår[redigera | redigera wikitext]

Tonks var bara ett barn under första kriget mot Voldemort, och alltså ingen medlem av Fenixorden. Hon gick i samma klass som Charlie Weasley. Hon var en mycket bra elev på Hogwarts, men blev trots det inte prefekt, på grund av sitt uppförande.

År 1991 lämnade Tonks Hogwarts och började sedan studera till auror i tre år. Som en metamorfmagus fick hon högsta betyg i Maskering och förklädnad, men i smygning och uppspårning blev hon nästan kuggad. Året innan hon gick med i Fenixorden blev hon färdigutbildad auror.

Tonks föddes som metamorfmagus, och föredrog att ha en lätt skär färg på håret. "Metamorfmagusar är väldigt sällsynta, man föds till det, det är ingenting man blir". Ingen av Tonks släktingar är kända för att ha varit metamorfmagusar.

Tonks i Harry Potter och Fenixorden[redigera | redigera wikitext]

Tonks intruducerades tidigt som medlem av Fenixorden. Hon, tillsammans med auroren Kingsley Shacklebolt, är spioner för Fenixorden på Trolldomsministeriet, som annars var en enda stor opposition mot Harry Potter och Dumbledore. Deras uppgift var främst att få ut nyttig information ur Ministeriet, som Orden kunde ha nytta av.

Tonks var med och eskorterade Harry, först från familjen Dursley till Ordens högkvarter, och sedan till Hogwartsexpressen på King's Cross järnvägsstation.

I slutet av boken duellerade Tonks med DödsätarnaMysterieavdelningen tillsammans med Alastor Moody, Sirius Black, Remus Lupin och Kingsley Shacklebolt. Hon blev skadad av sin egen moster, Dödsätaren Bellatrix Lestrange (som dödade Sirius Black). Hon skickades till Sankt Mungos sjukhus, och blev snabbt frisk. Då Hogwartsexpressen kom fram till London i juni, var hon med och bemötte Vernon Dursley om hur Harry skulle bli behandlad på Privet Drive.

Tonks i Harry Potter och halvblodsprinsen[redigera | redigera wikitext]

I Harry Potter och halvblodsprinsen, placerades Tonks i Hogsmeade som en vakt för Hogwarts. Harry såg henne uppföra sig okaraktäristiskt, hon var ständigt deppig, log sällan och var inte lika vänlig som hon brukade. Hennes hår var ständigt brunt och hon föreföll att ha förlorat förmågan att ändra sitt utseende. Hennes patronus ändrade också utseende efter striden på Mysterieavdelningen, till en stor, pälsklädd, fyrbent varelse. Sådana förändringar anses kunna bero på en extrem chock eller starka känslor. Harry och hans vänner trodde att det kunde bero på förlusten av Sirius Black. Hon kanske kände att om hon bara hade gjort slut på Bellatrix Lestrange, då de duellerade, så hade denna inte kunnat döda Sirius Black. Harry spekulerade till och med i om Tonks kunde ha varit kär i Sirius, eftersom hennes patronus ändrades till hans animagusform. Weasleybarnen (speciellt Ginny) spekulerade i huruvida deras mamma försökte sammanföra Tonks med Bill Weasley (vilken emellertid som bäst planerade sitt bröllop med Fleur) eftersom hon hela tiden bjöd hem Tonks på middag, men Tonks tog bara tillfället i akt att fråga Molly till råds om sina kärleksbekymmer.

Efter Albus Dumbledores död visade det sig nämligen att Tonks i själva verket var kär i Remus Lupin, och att hennes patronus var en varg precis som hans. Lupin tyckte att han var för gammal, fattig och farlig för henne, men efter Dumbledores begravning syns de tillsammans, och hennes hår har blivit rosa igen. De hade till sist påbörjat en relation och hon var lycklig. Tonks och Remus Lupins relation har blivit en symbol för att man kan älska varandra trots att man är olika.

Familj och släkt[redigera | redigera wikitext]

Tonks är dotter till en renblodig häxa, Andromeda Tonks (Andromeda Black) och den mugglarfödda Ted Tonks. Familjen Black värderar renblodigheten högt, och uteslöt Andromeda när hon gifte sig med Ted. Andromeda ses som en blodsförrädare i trollkarlsvärlden. Andromeda och Ted har störst roller i bok nummer 7 där båda finns med. I Harry Potter och Fenixorden nämns att Andromeda är en häxa som är bra på att hålla rent omkring sig, vilket inte är fallet med Ted. I sista boken gifter sig Tonks med Remus Lupin och får en son, Ted "Teddy" Remus Lupin. Harry Potter blir gudfar åt Teddy, men Teddy växer inte upp hos honom efter det att Tonks och Lupin dött i den sista boken.

Andromeda var Sirius Blacks kusin, vilket gör Sirius och Tonks till sysslingar. I femte boken, beskriver Sirius Andromeda som sin favoritkusin. Tonks fick aldrig någon riktig chans att lära känna Sirius, eftersom han satt i fängelse under större delen av hennes liv, och dör när de väl börjat lära känna varandra. Andromedas systrar, Narcissa Malfoy och Bellatrix Lestrange, är Tonks mostrar. Lucius Malfoy och Rodolphus Lestrange är hennes ingifta morbröder. Hon är kusin till Draco Malfoy, men ingen av dem verkar vilja tala om det, och i sjätte boken kallar Tonks honom för "the Malfoy boy".

Se även[redigera | redigera wikitext]

Källor[redigera | redigera wikitext]

Den här artikeln är helt eller delvis baserad på material från engelskspråkiga Wikipedia.

Noter[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ barn: Ted Lupin En "artikel" om hennes och Myrtles elevhem på J.K.Rowlings officiella hemsida Arkiverad 7 juni 2011 hämtat från the Wayback Machine.