Nynäs, Nyköping

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Uppslagsordet ”Nynäs slott” leder hit. För herrgården i Nynäshamns kommun, se Nynäs, Nynäshamn.
Nynäs slott

Nynäs är ett slott vid sörmlandskusten mellan Trosa och Nyköping. Slottet ligger i Bälinge socken (inom nuvarande Tystbergabygdens församling), Nyköpings kommun.

Historia[redigera | redigera wikitext]

Nynäs var sätesgård redan på 1300-talet. Det nuvarande slottet uppfördes på 1650-talet av Erik Gyllenstierna, men har sedan dess genomgått flera ombyggnader. Sitt nuvarande utseende fick herrgården på 1860-talet. Bland de namnkunniga ägarna till Nynäs kan nämnas Bo Jonsson Grip på 1300-talet, familjen Gyllenstierna på 1600-talet samt statsrådet Johan August Gripenstedt på 1860-talet. Den siste privata ägaren var friherre Johan Gripenstedt. 1984 såldes slottet och dess närmaste omgivningar av friherre Johan Gripenstedt till Södermanlands läns landsting. Slottets inventarier köptes samtidigt av Statens konstmuseer. Herrgården visas för allmänheten under sommarhalvåret. Jordbruket drivs av Ökna Lantbruksskola (som tillhör Landstinget).

Interiör[redigera | redigera wikitext]

Nynäs slott, salen på mannens sida av mellanvåningen, stuckaturtak från 1600-talet.

Herrgårdsbyggnaden har varit disponerad så att bottenvåningen inrymde ekonomiutrymmen (kök, vävkammare o.s.v.) och rum för tjänstefolket; mellanvåningen var paradvåning och översta våningen, som blev fullt inredd först i början av 1800-talet, tjänstgjorde som gästvåning. Sevärda är inte minst stucktaken från 1600-talets slut i paradvåningen.

Omgivningar[redigera | redigera wikitext]

Under medeltiden hade Nynäs ett mycket strategiskt läge invid Rundbosjön, med direktförbindelse till Östersjön. Fram till 1700-talets slut omgärdades också herrgårdsbyggnaden av en vallgrav. Den första trädgården låg norr om huvudbyggnaden. Sedan ett stort berg sprängts bort i början av 1800-talet, kunde en större park med häckar, vattenkonster, gångar och blomsterrabatter anläggas framför herrgården. Uppför Mummerberget, norr om mangårdsbyggnaden, nådde man via slingrande stigar och bersåer ett lusthus. Till parkanläggningen hörde också det borgliknande flagghuset på västra berget (uppfört omkring 1860, rekonstruerat på 1950-talet). Den omgivande godsmiljön är tämligen välbevarad. vid Rundbosjön ligger det f.d. brännvinsbränneriet och därbortom den s.k. stan, med sina arbetarbostäder. Vid det lilla vattenfallet fanns mellan åren 1509-1972 en kvarn. Söderut ligger i tur och ordning smedja, rökhus och mejeri (numera bostad), samt på andra sidan vägen svinhus och snickarverkstad samt ännu längre bort krutkällaren.

Se även[redigera | redigera wikitext]

  • Nynäs herrgård i Nynäshamns kommun.

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]