Hoppa till innehållet

Nysibiriska öarna

Lägeskarta
Områdeskarta

Nysibiriska öarna (ryska: Новосиби́рские острова́, Novosibirskije ostrova) är ett öområde i Norra ishavet bland Rysslands arktiska öar som tillhör Ryssland.

Geografi[redigera | redigera wikitext]

Nysibiriska öarna ligger cirka 4 500 km nordöst om Moskva utanför Sibiriens nordöstra kust mellan Laptevhavet i väst och Östsibiriska havet i öst.

De obebodda öarna är av vulkaniskt ursprung och har en areal om cirka 36 290 km².[1] Den högsta höjden är på cirka 426 m ö.h. och ligger på Bennettön[1] bland De Longöarna.

Området består av 3 ögrupper:

Anzjus öar[redigera | redigera wikitext]

Anzjus öar utgör den mellersta ögruppen (Oстрова Анжу, Ostrova Anzju, även Anjouöarna) i området. Gruppen omfattar 4 större öar med en sammanlagd areal på ca 29 900 km².

Ljachovskijöarna[redigera | redigera wikitext]

Ljachovskijöarna utgör den södra ögruppen (Ляховские острова, Ostrova Ljachovskije, även Ljachovöarna) i området. Gruppen omfattar 3 större öar med en sammanlagd areal på ca 6 100 km².

De Longöarna[redigera | redigera wikitext]

De Longöarna utgör den östra ögruppen (Острова Де-Лонга, Ostrova De-Longa) i området. Gruppen omfattar 5 mindre öar med en sammanlagd areal på ca 230 km² och räknas ibland som en egen fristående ögrupp.

Förvaltningsmässigt ingår området i den ryska delrepubliken Sacha.

Historia[redigera | redigera wikitext]

Området upptäcktes av kosacker i början på 1700-talet.

1712 besöktes Stora Ljachovskijön av en grupp kosacker under ledning av Jakov Permjakov och Merkurij Vagin. 1773 utforskades området av ryske köpmannen Ivan Ljachov.[2]

I början av 1800-talet utforskades området ytterligare av kosacker, däribland genomförde Jakov Sannikov en kartläggningsexpedition både 1806 och åren 18091810 och Pjotr Anzju och Iljin 1822.

1809 till 1811 genomförde även Mathias Hedenström[2] en forskningsresa i området.

Åren 1879 till 1881 genomförde den amerikanske upptäcktsresanden George Washington DeLong en forskningsexpedition i området.

Åren 1885 till 1886 och 1893 genomförde balttyske upptäcktsresande Eduard Toll och Alexander Bunge[2] i rysk tjänst en forskningsresa till området då man bl.a. upptäckte stora förekomster av fossilt elfenben, mammutskelett och annan megafauna.

1927 byggde Ryssland en meteorologisk mätstation i området.

Källor[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ [a b] [1], Oceandots.com, New Siberian Islands
  2. ^ [a b c] [2], Nya Sibirienartikel ur Nordisk familjebok från Projekt Runeberg

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]