Nystagmus

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Nystagmus, de snabba rörelserna bestämmer riktningen. I detta fall högerslående nystagmus.

Nystagmus (grekiska "nicka i sömnen"), på svenska även kallat ögondarrning är en medicinsk benämning för upprepade ofrivilliga ögonrörelser som ofta uppträder i samband med sjukdomar som berör balansorganen men även vid ögonsjukdomar och sjukdomar i det centrala nervsystemet. Nystagmus är också ett normalt fenomen vid större påfrestningar av syn- och balanssinnena , så kallad fysiologisk nystagmus.

Sinnesorgan förutom ögonen som registrerar att man roterar, när man exempelvis åker karusell är balansorganet i innerörat. Detta balansorgan är uppbyggt av båggångar i innerörat. När vi är helt stilla så ger balansorganen i de båda öronen lika starka /stora signaler till hjärnan, medan om vi rör på huvudet åt ett håll, så ökar dessa signaler i det balansorgan på den sida man vrider huvudet åt. När detta uppstår hos en person så uppkommer kraftiga men kortvariga signaler i balansorganet. Ögonen påverkas av impulsen, och gör att det uppkommer ryckiga rörelser(nystagmus), och det är just pga. de ryckiga rörelserna i ögat som gör att vi uppfattar det som att omvärlden snurrar runt.

Den del av hjärnan som behöver information om hur kroppen rör sig för att kunna samordna muskelrörelser är pannlobens bark, där rörelsecentrumet är.

Källor[redigera | redigera wikitext]