Octodon

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Octodon
Degu-Rudi.jpg
degu
Systematik
DomänEukaryoter
Eukaryota
RikeDjur
Animalia
StamRyggsträngsdjur
Chordata
UnderstamRyggradsdjur
Vertebrata
KlassDäggdjur
Mammalia
OrdningGnagare
Rodentia
UnderordningPiggsvinsartade gnagare
Hystricomorpha
ParvordningMarsvinsartade gnagare
Caviomorpha
FamiljBuskråttor
Octodontidae
SläkteOctodon
Vetenskapligt namn
§ Octodon
AuktorBennett, 1832
Arter
Se text
Hitta fler artiklar om djur med

Octodon är ett släkte gnagare i familjen buskråttor (Octodontidae) som förekommer i Sydamerika.

Släktet utgörs av fyra arter:

Kännetecken[redigera | redigera wikitext]

Arterna i släktet når en kroppslängd mellan 12 och 20 centimeter och därtill kommer en 10 till 16 centimeter lång svans. Degun når i naturen en vikt mellan 170 och 300 gram, för de andra arterna antas att de blir något tyngre. Pälsen har en gulbrun till gråbrun färg, tofsen vid svansens slut finns bara hos degun. Octodon har fyra bra utvecklade tår vid varje fot som är utrustade med skarpa klor, den femte tån finns bara rudimentärt. Ögonen och öronen är jämförelsevis stora. Framtänderna har en orange tandemalj. Det vetenskapliga namnet, Octodon, syftar på knölarna på kindtänderna som bildar en 8.

Utbredning och habitat[redigera | redigera wikitext]

Arternas naturliga utbredningsområde ligger nästan uteslutande i Chile, bara Octodon bridgesi förekommer även i angränsande regioner av Argentina. Habitatet varierar mellan arterna, degun föredrar gräsmarker och de andra vistas främst i skogar.

Levnadssätt[redigera | redigera wikitext]

Även levnadssättet skiljer sig mellan arterna och beteendet är främst känt för degun. Degun är aktiv på dagen och de andra troligen på natten. Hos degun lever familjegrupper i underjordiska bon, för de andra arterna finns inga uppgifter om flockar. Födan utgörs av olika växtdelar.

Hot[redigera | redigera wikitext]

Octodon pacificus som lever endemisk på ön Mocha framför Chiles kustlinje listas av IUCN som akut hotad (critically endangered). Octodon bridgesi listas som sårbar, Octodon lunatus som nära hotad och bara degun som livskraftig (LC).[1]

Referenser[redigera | redigera wikitext]

Den här artikeln är helt eller delvis baserad på material från tyskspråkiga Wikipedia, 26 november 2010., där anges följande källor:

Noter[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ Octodon på IUCN:s rödlista, besökt 15 december 2010.