Odens jakt

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
"Asgårdsreien" (1872) av Peter Nicolai Arbo (1831-1892).

Odens jakt, eller vilda jakten, är i folktron ett följe av övernaturliga väsen som hörs nattetid, särskilt under senhösten och julen. Motivet är spritt över hela Europa med olika ledare för jakten. I Sverige trodde man att det var asaguden Oden som for fram på jakt efter skogsrået genom skogar och över himlen. Vissa nutida bedömare antar att det exempelvis var flockar med vildgäss man hörde. Andra har föreslagit att det är norrsken som legat till grund för myten.

Samma fenomen kallades i Norge för Oskoreien (eg. Asgårdsreien, d.v.s. "Asgårdsritten") eller Julereien och i Tyskland fanns en myt om Perchta eller Bertha som sålunda skulle vara det skogsrå som Oden jagade. Varianter av legenden spreds över till Amerika via nybyggare. Sången Ghost Riders in the Sky (Spökryttare i skyn) är baserad på en amerikansk variant av sägnen som författaren Stan Jones fick berättad för sig som barn.

Referenser[redigera | redigera wikitext]

  • Hultkrantz, Åke (1991). Vem är vem i nordisk mytologi : gestalter och äventyr i Eddans gudavärld. Stockholm: Rabén & Sjögren. sid. 103. Libris 7236542. ISBN 9129593956